Acasă Actualitate Atac la libertatea presei? Insulta şi calomnia sunt infracţiuni penale, de la...

Atac la libertatea presei? Insulta şi calomnia sunt infracţiuni penale, de la 1 februarie

DISTRIBUIȚI

1 februarie robert serbanJurnalistul Robert Şerban: „Nu cred că se va ajunge să fie condamnat la puşcărie un jurnalist!”

În timp ce sute de infractori dovediţi şi condamnaţi sunt eliberaţi din închisori, începând cu sâmbătă, 1 februarie 2014, conform noului Cod Penal, libertatea presei a primit o mare lovitură.

Jurnaliştii vor trebui să fie foarte atenţi la orice cuvânt scris. În caz contrar, ei vor risca amendă penală sau chiar puşcăria. La acestea se adaugă despăgubirile morale.

De fapt, acest Cod Penal este cel din 17 iulie 2009 (Legea nr. 286). De astăzi, 1 februarie, insulta şi calomnia sunt din nou infracţiuni penale, dar după modelui Rusiei.

Jurnalistul şi scriitorul Robert Şerban este de părere că jurnaliştii trebuie să fie mult mai atenţi şi mai documentaţi atunci când scriu despre un subiect sau altul, mai ales că e vorba de oameni. „Nu cred că se va ajunge să fie condamnat la puşcărie un jurnalist!”, a spus Robert Șerban.

Trebuie să amintim că aceste infracţiuni se pedepsesc penal în peste 30 de ţări din Europa: Germania, Turcia, Spania, Slovenia, Suedia, Ungaria, Albania, Andorra, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Polonia, Portugalia, Cehia, San Marino, Serbia, Slovacia.

Articolul 205 din cod arată că insulta înseamnă atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane, prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură şi se pedepseşte.

Articolul 206 arată: „Calomnia este afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public şi se pedepseşte.”

Situaţia este şi mai gravă. Conform OUG nr. 85 din 2013, a fost abrogată Legea 146 din 1997. Dacă, înainte, cineva, pentru un proces, trebuia să plătească 8-10% din suma pe care o cerea, acum nu mai trebuie să plătească decât 100 de lei, indiferent de suma cerută ca despăgubire.

„Aşadar, s-a dat drumul la procese împotriva presei. Astfel, prin această ordonanţă de urgenţă, se loveşte direct în libertatea de exprimare şi a cuvântului. Cel care se consideră nedreptăţit, indiferent că e sau nu, poate să cheme pe orice jurnalist în instanţă, pentru o taxă minimă de 100 de lei, şi să ceară o sumă exorbitantă. Prin modificarea Codului Penal, totul se leagă, iar jurnaliştii, de acum, vor trebui să scrie cu pumnul în gură”, a spus avocatul Alin Socol, din cadrul Baroului Timiş.

Comentarii

comentarii