Acasă Politica Atenție la bani! Locuitorii din Peciu Nou merită mai mult respect

Atenție la bani! Locuitorii din Peciu Nou merită mai mult respect

DISTRIBUIȚI
13096316 157169058018241 8539218118463303159 n
Dispută mare la Primăria Peciu Nou, după ce fostul edil-șef, Ioan Fărcălău ( foto ) și-a depus candidatura. Nemulțumirile sunt legate de faptul că acesta candidează pentru fotoliul de primar, în condițiile în care este certat cu legea. Acesta a fost închis în anul 2015, în timpul celui de-al doilea său mandat, și a stat 8 luni în închisoare. Fostul edil-șef a fost prins băut la volan, i s-a suspendat permisul, după care a fost prins din nou, conducând fără carnet sub influența băuturilor alcoolice. După cele 8 luni petrecute în spatele gratiilor, Ioan Fărcălău dorește să pună din nou mâna pe Primăria comunei Peciu Nou. Acestuia i se aduc însă mai multe acuzații, mai multe nemulțumiri fiind exprimate de către locuitorii din Peciu Nou și din localitățiile aparținătoare, care se leagă în primul rând de consumul nejustificat de combustibil, anularea datoriilor pe care anumite persoane le aveau la bugetul local, dar și plata unor facturi exorbitante din bani publici. Fostul edil-șef Ioan Fărcălău, spune că persoanele care doresc, pot verifica orice document, și că acuzațiile sunt nefondate.
 
”Toți cei care mă acuză, mint. Ce spun ei nu se poate dovedi, și îi asigur pe oameni de transparență totală. Pot dovedi că nu e așa cum spun unii. Eu știu ce vorbesc și pot dovedi prin acte. Îi anunț pe contracandidații mei care mă acuză pe nedrept, că îi pot da  în judecată”, a spus Ioan Fărcălău.
 
Acestuia îi sunt aduse mai multe acuzații. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în perioada 2008-2009, a fost consumată o cantitate impresionantă de carburanți, care nu poate fi justificată.  Este vorba de zeci de mii de litri, mai exact, 20,33 de tone. Se pune întrebarea cine a folosit și ce mașini au fost alimentate cu benzină. Vorbim de autoturisme care nu au nicio legătură cu Primăria, și care au fost alimentate din banii publici. Asta înseamnă fraudă. Tot fraudă înseamnă și anularea datoriilor către bugetul local a anumitor persoane. Mai exact, Primăria trebuia să încaseze bani de la crescătorii de animale, dar le-a radiat datoriile. Numai în anul 2009, acestea au avut o valoare totală de 42.000 de lei. Odată creat precedentul, este posibil că acest lucru să se fi repetat și anii următori, însă organele abilitate cu siguranță vor face verificări în cazul de față. O altă acuzație care i se aduce lui Fărcălău, este aceea că unui consilier local din localitatea Diniaș, i-a fost atribuit certificat fiscal, deși a avut datorii la bugetul local, acest lucru permițându-i participarea la licitația pășunatului.
 
O altă problemă este legată de costurile exorbitante ale abonamentelor de telefonie mobilă. Ioan Fărcălău a semnat un contract cu unul dintre operatorii de telefonie mobilă, pentru a asigura angajaților Primăriei, abonamentul telefonic. Din păcate însă, calculele nu prea sunt în favoarea fostului edil-șef. Potrivit unor documente, au fost făcute 91 de abonamente, pentru cei doar 41 de angajați ai Primăriei. Mai mult, din surse apropiate redacției, am aflat că doar 30 au fost date salariațiilor. Așadar se pune întrebarea cine beneficiază de cele 60 de abonamente rămase? Probabil au fost date spre folosință unor persoane din afara Primăriei. Pe lângă costul abonamentelor, au mai fost achitate și costuri suplimentare. Probabil roaming, trafic suplimentar de date, contact la numere cu suprataxă, alimentarea unor cartele pre-pay, etc. Una peste alta, în cei șapte ani în care a fost primar, Ioan Fărcălău a cheltuit din banii publici, aproximativ 100.000 de euro pentru plata abonamentelor de telefonie mobilă. Ca fapt divers, menționăm că s-ar fi putut cu acești bani face o serie de lucruri benefice comunității, nu angajațiilor Primăriei. Spre exemlu, putea fi extinsă și modernizată clădirea liceului, grădinița, sau putea fi înființat un cabinet medical permanent. Și cu siguranță ar fi rămas bani și pentru amenjarea parcurilor din Peciu Nou și localitățiile aparținătoare, care au fost lăsate uitării.
O altă problemă este legată de faptul că din declarația de avere depusă de Ioan Fărcălău în aprilie 2016, au dispărut terenurile deținute de acesta, care apăreau  în anii precedenți, însă la venituri nu apare suma încasată în urma înstrăinării acestora.
 
Una peste alta, primarul unei comune trebuie să fie un exemplu pentru comunitatea sa, un om de încredere, un bun gospodar. Câtă vreme o persoană a încălcat legea în repetate rânduri și a condus o comună fără să țină cont de hotărârile consilierilor locali, nu merită să ocupe o funcție de conducere. Peciu Nou, ca orice altă localitate din lume, merită un edil-șef competent, atât pe perioada mandatului cât și în campania electorală. Ioan Fărcălău a lansat în ultimul timp mai multe acuzații la adresa principalului contracandidat la Primărie, Gabriel Drăgan. Potrivit fostului edil-șef, acesta din urmă ar urma să mărească taxele pentru serviciile de apă și gunoi, dacă va ajunge primar. Gabriel Drăgan se apără și spune ”eu nu am precizat asta niciodată și nici nu am de gând să fac așa ceva. Candidez pentru a face ceva bun în comuna noastră, nu pentru a-mi bate joc de locuitorii ei”.

Comentarii

comentarii