Acasă Politica Atragerea de noi locuri de muncă şi a investitorilor – rampa pentru...

Atragerea de noi locuri de muncă şi a investitorilor – rampa pentru relansarea economiei

DISTRIBUIȚI

maarius popovici 2„Chiar şi cele mai puternice economii mondiale – SUA, China, Germania au ca prioritate atragerea de noi locuri de muncă. România trebuie să-şi recâştige credibilitatea şi stabilitatea politică”, spune Marius Popovici

 

În plan european, la 6 ani de la declanşarea crizei din 2008, majoritatea oficialilor economici şi politici din Uniunea Europeană declară că criza nu a trecut integral, dar important este faptul că temerile catastrofice neîntemeiate nu s-au adeverit, inflaţia a rămas în limite normale, euro nu s-a prăbuşit, ci dimpotrivă, multe ţări care au fost într-o criză accentuată sunt pe calea redresării. „Portugalia şi Irlanda au părăsit scutul de salvare, riscul creditelor în ţările sud-europene a scăzut, din păcate. Prognoza de creştere economică pentru ţările europene este foarte încurajatoare pentru 2014, Germania şi Irlanda au pronostic de ceştere 1,7, Franţa, Portugalia – 0,8 – 0,9, Italia – 0,7, Spania – 0,5 la sută – creşterea PIB-ului. În ceea ce priveşte Franţa, a cincea economie mondială, ea se confruntă în cotinuare cu o stagnare e reformelor, deficit bugetar mare şi cheltuieli bugetare extrem de ridicate”, spune timişoreanul Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD.

„Pentru toate ţările UE s-a dovedit comun principiul că trebuie reduse cheltuielile bugetare”

„Ultimii ani au dovedit că o creştere a impozitelor nu este suficientă la nivel macroeonomic fiind importantă creşterea competitivităţii, a inovaţiilor şi a investiţiilor în infrastructură. Pentru toate ţările UE s-a dovedit comun principiul că trebuie reduse cheltuielile bugetare (în special în domeniul personalului, nu al investiţiilor), dar şi o puternică flexibilizare a pieţei muncii. Repetiţia este folositoare este principiul confom căruia în toate ţările Uniunii Europene, dar şi la nivel mondial, crearea de locuri de muncă este principiul de bază al unei creşteri economice, locuri de muncă în producţie, dar şi în servicii (există, la nivel european, hoteluri cu peste o mie de angajaţi)”, spune Popovici.

Noi locuri de muncă

O altă realitate a ultimilor ani a fost reducerea dobânzii la credite – acest principiu economic relansează investiţiile în producţie şi servicii, în dauna celor care economisesc, astfel că cei care au bani de pus deoparte trebuie să aleagă alte alternative, pe lângă economisirea de bani – investiţii imobiliare în acţiuni ale diferitelor state sau în metale preţioase. „În ceea ce priveşte România, ţara noastră a aplicat în 2010 tăieri dureroase ale salariilor bugetarilor, fapt penalizat în 2012 de către electoratul român (doar 40 de procente dintre români au participat la vot, faţă de 75-80 a sută cât participă în mod normal la alegerile din Europa de Vest). Ultimii doi ani nu s-au evidenţiat, din păcate, investiţii majore în ţara noastră, aceleaşi judeţe de succes – Timiş, Cluj, Arad, Sibiu, Ilfov, oraşul Bucureşti atrag în continuare investitori, se creează în continuare la un nivel moderat locuri de muncă, iar creşterea avută în 2013, de 2,5 la sută, s-a bazat pe exporturile în creştere ale României  bazate pe investiţii, în special din anii precedenţi, dar faptul că produsul social burt al ţării rămâne la un nivel mic, de circa 150 de miliarde euro pe an, trebuie să fie un îndemn şi o provocare pentru clasa politică românească, care să renunţe la conflictele verbale şi să treacă la crearea unu cadru economic propice pentru noi investiţii, cât şi o invazie puternică a cancelarilor şi mediilor de afaceri occidentale pentru ataragerea de noi locuri de muncă. Consider că trebuie să terminăm cu aroganţa şi îndemn clasa politică la a accesa mediul economic vest-european, dar şi global, în ceea ce priveşte atragerea de noi locuri de muncă, de noi investiţii, ştiut fiind faptul că chiar şi cele mai puternice economii mondiale – SUA, China, Germania au ca prioritate atragerea de noi locuri de muncă. România trebuie să-şi recâştige credibilitatea şi stabilitatea politică. Judeţe ca Timiş, Arad, Sibiu, Cluj au fost oglinda unor administraţii eficiente, bazate în mare parte pe stabilitate, care au creat, spre desoebite de alte judeţe româneşti, bune premise pentru o bună creştere economică”, spune Popovici.

Comentarii

comentarii