Acasă Actualitate Autostrada care va lega Timișoara de Cluj Napoca, Oradea și Arad

Autostrada care va lega Timișoara de Cluj Napoca, Oradea și Arad

DISTRIBUIȚI

S-a anunțat înființarea unei alianțe între primăriile din vestul țării – Cluj Napoca, Timișoara, Oradea și Arad – pentru a dezvolta proiecte de infrastructură, finanțate cu bani europeni.

“Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan şi Emil Boc, primarii oraşelor Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj-Napoca, am decis înfiinţarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, dar şi de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză şi în plan cultural. Ne propunem ca această structură să fie cadru pentru schimburi de idei şi de experienţă între noi, dar şi de iniţiere împreună de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătăţirii conectivităţii între cele patru oraşe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – şi de cooperare în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate. Vrem să dăm şi un exemplu naţional de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte”, a spun Nicolae Robu.

„Cele patru oraşe au semnat un document de lucru. Apoi vrem să semnăm cu alţi primari. Sunt patru mari teme, una este Capitală Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele frumoase din Caraş Severin, de potenţialul istoric din Hunedoara, de ceea ce înseamnă vinurile din Arad, de apele termale din Oradea, de potenţialul turistic al Clujului”, susţine Gheorghe Falcă.

La rândul său, Ilie Bolojan a declarat că parteneriatul este foarte important şi pentru Oradea din punctul de vedere al conectivităţii, pentru că există o legătură foarte importantă între aceste oraşe. Edili din mai multe oraşe au participat la Timişoara la evenimentul Hub Urban Talks, al cărui scop este de a găsi soluţii comune, soluţii care implică administraţia locală, mediul de afaceri şi cetăţenii pentru a avea un oraş care să crească inteligent şi sustenabil, având comunităţi locale active şi colaborative.

Au fost prezenţi specialişti de la Banca Mondială şi de Comisia Europeană, experţi internaţionali din Olanda, Suedia şi Finlanda, lideri ai administraţiei publice ai mediului de business.

Comentarii

comentarii