Acasă Eveniment Aventuri în Prolaz

Aventuri în Prolaz

DISTRIBUIȚI

La Prolaz, pe Cheile Carasului, a fost punct final pentru MAREA HOINAREALÃ – 2010.
Grupul Ecologic de Colaborare Nera implementează în fiecare an, în perioada mai – septembrie, proiectul de interes public „Marea Hoinăreală – un tur de neuitat prin parcurile şi rezervaţiile naturale ale lumii mirifice din sudul Banatului”, care este destinat promovării ecoturismului în ariile naturale protejate din microregiunea de cooperare transfrontalieră Dunăre – Nera – Caraş.
Spiritul motto-ului tradiţional „Călătorule, ai ajuns în lumea mirifică din sudul Banatului! Nu lua cu tine decât imaginile acestei lumi si nu lăsa aici decât urmele paşilor tăi!“ a fost promovat în mod continu, timp de patru luni, pe teritoriul parcurilor. În cadrul proiectului au fost realizate, prin activităţi de voluntariat, monitorizarea alternativă a stării factorilor de mediu, biodiversităţii şi a infrastructurii de vizitare; informarea populaţiei şi grupurilor de turişti privind regulile de vizitare a parcurilor; igienizarea zonelor de protecţie specială din cadrul ariilor naturale protejate; furnizarea de ghizi însoţitori voluntari pentru practicarea ecoturismului, la cererea grupurilor organizate şi a operatorilor de turism.

La implementarea proiectului au participat voluntari de la Grupul Şcolar „Mathias Hammer“ Anina, Grupul Şcolar Industrial Moldova Nouă, Asociaţia Speo Caraş Oraviţa şi Asociaţia NVO Škpla Plus „Dositej Obradovič“ Bela Crkva, care activează în cadrul centrului de voluntariat al GEC Nera, precum şi angajaţi de la Direcţia Silvică Pančevo, Administraţia Parcul Natural Porţile de Fier şi Administraţia Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. „Pe teritoriul judeţului Caraş–Severin avem cinci parcuri naturale şi naţionale care au şi un potenţial major de practicare a ecoturismului. Încercăm să convingem factorii majori de decizie, la nivel local si naţional, că în materie de politici publice este nevoie de fapte concrete şi nu de strategii pe hârtie pentru promovarea ecoturismului în zona acestor parcuri. Numai în acest fel parcurile din zonele limitrofe defileului Dunării ar putea contribui, prin ecoturism, la diminuarea sărăciei din sudul Banatului. La rândul lor Ministerul Mediului si administraţiile parcurilor trebuie să facă mai mult pentru ca cei cca 180 milioane de Euro ai UE, care le sunt destainaţi, să nu mai stea necheltuiţi în conturile ministerului. Plata de către turisti a unei taxe de vizitare îsi are logica ei dar ea nu va acoperi niciodata nevoia majoră de infrastructura de vizitare a acestor parcurilor”, spune coordonatorul proiectului, dr.ing. Cornel Popovici Sturza.

Comentarii

comentarii