Acasă Eveniment Bacalaureat 2011: Proba scrisă la Limba şi literatura română. Şase elevi scoşi...

Bacalaureat 2011: Proba scrisă la Limba şi literatura română. Şase elevi scoşi din examen în Timiş. Vezi subiectele

DISTRIBUIȚI

UPDATE Şase elevi scoşi din examen şi doi profesori supraveghetori schimbaţi.

Luni, 27 iunie, aproximativ 7.000 de elevi din judeţul Timiş au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română, în cadrul examenului de bacalaureat. Examenul, început la ora 9.00 şi încheiat la ora 12.00, a avut subiecte care au vizat opere ale scriitorilor Mircea Eliade, Nichita Stănescu şi I.L. Caragiale.

 

Astfel, primul subiect a cuprins 9 cerinţe dintr-un fragment din „Nuntă în cer”, de Mircea Eliade. Pentru rezolvarea celui de-al doilea subiect a fost nevoie de compunerea unui text argumentativ despre cunoaşterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: „A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă”. La subiectul al treilea, cerinţa a fost de caracterizare a unui personaj dintr-o operă dramatică de I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu, adică un personaj din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, „Jocul ielelor” de Camil Petrescu sau „Iona” de Marin Sorescu.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, în prima jumătate a examenului, au fost prinşi copiind trei elevi. Aceştia au fost scoşi din săli şi vor putea relua examenul abia în toamna anului 2012. Doi dintre cei prinşi copiind susţineau examenul la Timişoara, iar al treilea la Făget.

UPDATE: În cursul examenului de luni, 27 iunie, șase elevi au fost prinși copiind, doi cu telefoanele mobile și patru cu fițuici, cinci din Timișoara și unul din Făget. De asemenea, doi supraveghetori din Timișoara au fost schimbați în urma unei sesizări, cadrele didactice având rude printre candidați.

UPDATE: 


Şase elevi din Timiş au fost prinşi copiind, luni, la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat – limba şi literatura română. Ei mai pot susţine bacalaureatul abia peste două sesiuni, în septembrie 2012. Doi supraveghetori au fost schimbaţi la Timişoara, după ce s-a dovedit că au rude printre candidaţi. 6.911 candidaţi au susţinut, în cele 22 de centre de examen din Timiş, primba probă scrisă. Camere web au fost instalate în toate cele 390 de săli în care se desfăşoară bacalaureatul. Imginile vor fi vizionate doar dacă există sesizări despre posibile fraude la probele scrise ale bacalaureatului.

Au pierdut examenul vieţii

Clasicele fiţuici şi telefoanele mobile i-au dat de gol pe şase liceeni care au încercat să copieze la bacalaureat. „La prima probă scrisă au fost eliminaţi şase candidaţi pentru tentativă de fraudă. Doi dintre ei aveau telefoane mobile, iar alţi patru au fost prinşi cu fiţuici. Cinci dintre elevi au fost eliminaţi la Timişoara şi unul la Făget. Ei au pierdut această sesiune a examenului de bacalaureat şi mai pot susţine un nou bacalaureat abia în sesiunea din septembrie 2012”, ne-a spus Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş. Acesta susţine că supravegehtorii au fost mai vigilenţi ca în alţi ani. Metodologia nu a fost însă respectată peste tot. „În general, a fost o notă de seriozitate, din perspectiva supraveghetorilor. Au mai fost şi colegi care nu şi-au respectat atribuţiile. Conform metodologiei, un asistent trebuie să stea în faţă, iar celălalt în spate. Am întânit la Timişoara o situaţie în care ambii supraveghetori erau în faţă”, mai spune Popescu.

Supraveghetori schimbaţi pe motive de rudenie…

Camerele web montate în toate sălile de examen, pentru a-i da de gol pe cei ce încearcă să copieze vor fi verificate doar dacă există suspiciuni şi reclamaţii de fraudă. Pe numărul verde de telefon de la nivelul Inspectoratului Şcolar Timiş s-au primit doar două sesizări în privinţa bacalaureatului. „Un reclamant ne-a spus că s-au dat 50 de lei la bacalaureat. Nu ni s-a spus în ce loc ar fi fost această fraudă şi nu ni s-a oferit niciun alt detaliu. O altă sesizare pe care am putut-o verifica de această dată a vizat două cadre didactice care au rude printre candidaţi. Aceasta s-a confirmat, iar comisia judeţeană de bacalaureat a schimbat cei doi supraveghetori de la un centru din Timişoara”, susţine inspectorul şcolar general de Timiş. Examenul de bacalaureat continuă marţi, 28 iunie, cu proba scrsisă la limba maternă. Pe 29 iunie are loc examenul scris la proba obligatorie a profilului. Bacalaureatul se încheie pe 1 iulie cu proba la alegere a specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe 3 iulie. În aceeaşi zi se pot face şi contestaţiile. Rezultatele finale vor fi afişate pe 8 iulie.

Comentarii

comentarii