Acasă Eveniment Balconul de unde s-a vorbit la revoluţie din Palatul Administrativ e liber...

Balconul de unde s-a vorbit la revoluţie din Palatul Administrativ e liber la vizitat

DISTRIBUIȚI

La 20 de ani de la înfiinţarea CJ Timiş…

La Consiliul Judeţean Timiş s-au sărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii, invitaţi fiind toţi consilieri şi preşedinţii, vicepreşedinţi care au fost de-a lungul anilor. Nu au răspuns toţi prezent, dar mai ales cei care ocupă aceste funcţii în ziua de astăzi au răspuns la apel.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc (PDL) le-a înmânat celor prezenţi diplomele şi plachetele realizate special pentru această ocazie. „Felicit tot executivul, personalul care a muncit. Sper ca această schimbare să fie făcută şi în acest an, în sensul alegerilor.

 

Sper să nu fie supărări. Sunt convins că vom găsi împreună drumul şi posibilitatea de a înainta în judeţul Timiş, nu pe culori, nu pe prietenii. Făcând calculul, am constatat că sunt unul dintre cei mai vechi în administraţie”, a spus Titu Bojin (PSD), candidat la preşedinţia CJ Timiş în viitoarele alegeri din iunie.

De altfel şi Ostaficiuc (PDL) va candida pentru aceeaşi funcţie.. Cei prezenţi au ciocnit un pahar de şampanie şi au trecut din noua sală multifuncţională a consiliului judeţean în vechea sală – care a fost renovată pentru a pune în valoare balconul de unde s-a vorbit la revoluţia din 1989.

„A fost o zi sfâşietoare pentru mine, pentru că mi-am dat seama că s-ar putea să nu mai ies viu de aici niciodată”

De altfel, în această sală a avut loc, atunci, în zilele fierbinţi ale revoluţiei, primul dialog între reprezentanţii manifestanţilor şi cei ai regimului comunist.

Aminteşte de acest lucru o plachetă postată la intrarea în sală şi fotografiile de pe peretele sălii surprinse în acele momente ale revoluţiei de maestrul fotograf Constantin Duma. „Noi, atunci, în febra discuţiilor, multe la număr, am reuşit să cristalizăm nişte doleanţe care au constituit prima proclamaţie net anticomunistă.

Împreună am scris pe o foaie doleaneţele noastre, începând cu demisia preşedintelui Ceauşescu”, a spus Petre Petrişor. Sala va intra în circuitul turistic.  „A fost o zi sfâşietoare pentru mine, pentru că mi-am dat seama că s-ar putea să nu mai ies viu de aici niciodată. Atunci am reuşit să obţinem eliberarea tuturor arestaţilor din zilele Revoluţiei şi retragerea armatei în cazărmi. Ne-a dat Dumnezeu tărie să nu cedăm”, a spus Ioan Savu.

„Atunci i-am spus lui Dăscălescu – prim ministru comunist – să noteze ce-i spun”

Revoluţionarul Ioan Savu şi-a amintit şi de acele zile când s-a aflat faţă în faţă cu nimeni altul decât primul ministru de atunci – Dăscălescu. „Discutând cu Dăscălescu m-a invitat să stau lângă el şi am început să-i spun doleanţele noastre. Atunci i-am spus lui Dăscălescu – prim ministru comunist – să noteze ce-i spun.

Şansa mea a fost că Dăscălescu, în consternarea lui, printr-un gest reflex, a dus mâna spre buzunar să-şi caute un pix. Cei din jurul lui i-au dat hârtie şi pix şi a început să îşi noteze.

Am nădejdea că ţara asta are o şansă şi prin noi şi prin cei mai tineri, în care am încredere”, a povestit Ioan Savu dramaticele zile ale acelui decembrie 1989…

Comentarii

comentarii