Acasă Eveniment Banatul istoric – Spaţiul Intercultural Româno-Sârb

Banatul istoric – Spaţiul Intercultural Româno-Sârb

DISTRIBUIȚI

IMG 0962Banatul istoric a fost şi rămâne un spaţiu intercultural şi multicultural, un model de convieţuire paşnică a unor oameni de naţionalităţi diferite. Câteva organizaţii şi instituţii din Timişoara şi Vârşeţ (Serbia) derulează un proiect european transfrontalier care are ca punct de plecare tocmai caracterul intercultural al Banatului.

GALERIE FOTO

Scopul acestora este de a îmbunătăţi dezvoltarea socială în Banatul istoric şi accesul la cultură al populaţiei din regiunea transfrontalieră. Lider de proiect este un ONG afiliat Uniunii Federaliştilor Europeni, cu o activitate de aproape 20 de ani: Uniunea Europeană Banat România (UEBR). Parteneri sunt Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Muzeul Satului Bănăţean Timişoara, Comuna Literară Vârseţ – Knjizevna opstina Vršac (KOV) şi Liceul „Borislav Petrov Braca” din Vârseţ. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, Axa prioritară 3.3 Promovarea activităţilor „people to people”, cu titlul „Banatul Istoric, Spaţiul Intercultural Româno-Sârb”.

Cinci activităţi publice până în mai 2014

Joi, 23 mai 2013, cei cinci parteneri în proiectul „Banatul Istoric, Spaţiul Intercultural Româno-Sârb” au anunţat începerea activităţilor publice în România şi Serbia. Astfel, primul obiectiv de îndeplinit este editarea revistei „Petru Cârdu”. Revista a primit numele poetului Petru Cârdu, care a murit în anul 2012, un român care a trăit la Vârşeţ, în Serbia. Acesta a realizat primele traduceri în limba sârbă ale unor poeţi români precum Ana Blandiana, Nichita Stănescu sau Marin Sorescu. De asemenea, a înfiinţat şi a condus organizaţia culturală Knjizevna opstina Vrsac (KOV) – Comuna Literară Vârşeţ, iar premiile literare acordate de KOV au devenit cunoscute în toată lumea. Proiectul editorial al primului număr îi este dedicat în întregime lui Petru Cârdu, conţinând articole, interviuri, materiale despre el şi viaţa sa, la realizarea ediţiei contribuind chiar Ana Cârdu, soţia regretatului poet.

Al doilea număr al revistei „Petru Cârdu” este dedicat proiectului Banaterra, coordonat de scriitorul şi jurnalistul Duşan Baiski. „Am acceptat invitaţia în memoria lui Petru Cârdu, cel care mi-a fost un prieten foarte bun. Petru Cârdu a reuşit să scoată Vârşeţul dintr-un anonimat socialist. El a fost prima persoană care m-a invitat în străinătate, după 1990. De altfel, Banaterra se pliază foarte bine pe acest proiect”, a declarat Duşan Baiski. Cel de-al treilea număr al revistei va fi dedicat scrierilor istoricilor despre Banatul istoric. Revista va fi oferită gratuit în Serbia.

Evenimente cu invitaţi de seamă

A doua activitate din cadrul proiectului va avea loc în luna iunie a acestui an, când va fi organizată o conferinţă despre Banatul istoric, eveniment la care vor participa istorici şi personalităţi din regiune. Vor urma, pe parcursul verii, două tabăre de creativitate, în România şi Serbia, pentru 50 de copii. În toamna anului 2013 va fi organizat un festival de etnografie şi folclor, urmat, la începutul anului viitor, de un târg de artă etnografică la care vor fi invitate, printre alţii, şi celebrele pictoriţe pe sticlă de la Uzdin. La organizarea celor două evenimente vor participa Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi Muzeul Satului Bănăţean Timişoara.

„Promitem să aducem în faţa publicului cei mai buni artişti”, au spus reprezentanţii  Centrului de Cultură şi Artă, fiind completaţi de directorul economic al Muzeului Satului Bănăţean, care a declarat: „Sperăm să ne putem aduce contribuţia la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Serbia”.

Alte activități, respectiv întâlnirile de lucru, documentarea revistei bilingve „Petru Cârdu”, ca şi informarea ritmică pe site-ul de proiect, au fost demarate încă din decembrie 2012 şi pot fi găsite pe site-ul www.uefromania.ro.

„E greu să accesezi fonduri europene, dar vă încurajez să o faceţi. Am scris acest proiect în urmă cu doi ani, iar între timp a trecut prin toate fazele de evaluare. L-am scris dintr-o perspectivă culturală, pentru că Timişoara se pregăteşte să devină Capitală Culturală Europeană, dar şi o perspectivă regională, bănăţeană”, a declarat Lia Lucia Epure, manager de proiect, la prezentarea oficială a activităţilor care urmează să fie derulate.

Vineri, 24 mai, de la ora 15.00, proiectul va fi prezentat în cadrul unei conferinţe de presă la Vârşeţ.

{vsig}galerie/conferinta presa uebr 1{/vsig}

Comentarii

comentarii