Acasă Actualitate Bani cu caru’ pentru managementul deşeurilor şi apă în Timiş, Caraş-Severin şi...

Bani cu caru’ pentru managementul deşeurilor şi apă în Timiş, Caraş-Severin şi Arad

DISTRIBUIȚI

Dacă judeţul Timiş are deja finalizat Depozitul ecologic de la Ghizela – cel mai modern din ţară, realizat după tehnici de ultimă oră, existente în Uniunea Europeană – în judeţul Caraş-Severin abia s-a stabilit locaţia – la Lupac. Mircea Leschian, directorul Organismului Intermediar POS Mediu Timişoara, a declarat că a fost realizat şi studiul de fezabilitate. Apa şi deşeurile în Regiunea de Vest

„Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” are o valoare totală, cu tot cu TVA, de 51,151 milioane euro, iar beneficiar este Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş este aproximativ de aceeaşi valoare –50,479 euro – iar beneficiar este Consiliul Judeţean Timiş.
Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad este mult mai mic – 29,635 milioane euro.
Pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin, POS Mediu Timişoara va aloca 107,78 milioane euro. Beneficiar va fi operatorul regional S.C. Aquacaraş S.A. Pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad vor fi pompaţi 139,592 milioane euro, iar pentru extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş, POS Mediu va aloca 118,871 milioane euro, iar beneficiar este operatorul regional S.C. Aquatim S.A. Timişoara.

 “Egalitate” între Uniunea Europeană şi România

Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu este un document strategic, aprobat de Comisia Europeană în data de 12.07.2007, prin care este stabilită o strategie de dezvoltare în domeniul mediului, pentru perioada 2007-2013, printr-un set de priorităţi finanţate din Fondul de Coeziune şi Fondul European de Dezvoltare Regională. POS Mediu a fost elaborat de către Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), în calitate de Autoritate de Management, sub coordonarea Ministerului Finanţelor Publice, în calitate de Autoritate pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale şi în colaborare cu instituţiile publice centrale, regionale, locale şi cu alţi parteneri implicaţi. Implementarea POS Mediu la nivel regional este asigurată de către organismele intermediare. Pentru Regiunea de Vest este OI POS Mediu Timişoara. Strategia globală a POS Mediu vizează reducerea disparităţilor existente între România şi Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte standardele şi serviciile de mediu. Alocarea financiară pentru POS Mediu 2007-2013 este de 5,61 miliarde euro, din care 4,512 miliarde euro reprezintă finanţare europeană nerambursabilă şi 1,096 miliarde euro reprezintă contribuţia naţională.

 

Comentarii

comentarii