Acasă Actualitate Barbara Stamm crede că Timişoara nu este aşa afectată de criză ca...

Barbara Stamm crede că Timişoara nu este aşa afectată de criză ca alte părţi ale ţării

DISTRIBUIȚI
„La noi, în Bavaria, din nou economia merge bine, cifra de creştere a economiei este pe pozitiv”
 
Criza e criză peste tot, dar Barbara Stamm, care a fost luni la Timişoara cu ocazia vizitei unei delegaţii ce a reprezentat Parlamentul Bavarez, crede că această criză nu se simte aşa tare la Timişoara ca în alte părţi. Asta deşi şi în Timişoara oamenii o duc greu şi ies în stradă pentru a-şi cere drepturile tăiate de guvern. Preşedintele Parlamentului Bavarez Barbara Stamm s-a întâlnit, luni, cu prefectul de Timiş Mircea Băcală şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, dar şi cu primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, într-o întrevedere separată. Barbara Stamm cunoaşte Timişoara de 20 de ani, iar relaţiile Timişului cu Bavaria durează şi ele de mult timp.

 Barbara Stamm a remarcat că Timişoara nu e aşa afectată de criză ca alte părţi ale ţării. „Mă bucur că oraşul Timişoara nu este aşa de afectat de criză cum sunt alte părţi din România. La noi, în Bavaria, din nou economia merge bine, cifra de creştere a economiei este pe pozitiv. Este un factor foarte important pentru oameni mai cu seamă în ceea ce priveşte locurile de muncă şi pentru dezvoltarea în continuare a bunăstării oamenilor. Acolo unde există locuri de muncă calificate şi viitorul generaţiei tinere poate fi mult mai bine structurat. Cu toţii ştim că oriunde în lume ne-am afla viitorul tinerei generaţii este deosebit de important. Învăţământul este cea mai bună investiţie în viitorul unei ţări”, a declarat Barbara Stamm. 
 
Sânge sigur şi colaborare cu clinica de copii
De asemenea, există colaborări între Universitatea de Medicină din Timişoara şi cea din Munchen. Se va discuta şi despre colaborarea mai intensă şi cu Teatrul German de Stat din Timişoara. „A avut loc o vizită foarte scurtă de data aceasta dar este foarte important să întreţinem relaţiile”, a spus Barbara Stamm. De aproape 20 de ani există o colaborare cu clinica de copii la copiii bolnavi de cancer, cu probleme de sânge şi cronici. Ca şi un rezultat concret este acel centru de hemofilie de la Buziaş care este sub aripa universităţii.  Se colaborează şi în domeniul tehnicilor moderne privind transplantul de măduvă, de celule stem. Aici au fost discuţii în ce măsură se poate opera mai mult şi mai concret. De exemplu să vină medici să lucreze pe o perioadă determinată la Munchen şi respectiv la Timişoara. Un alt aspect este discuţia referitoare la modalităţi de punere la dispoziţia oamenilor bolnavi sânge sigur.
 
„S-a discutat despre investiţiile germane în Timiş”
 
„Am colaborat foarte mult în domeniul universitar, în medicină, mai cu seamă cu clinica de copii Louis Ţurcanu, partenerul tradiţional a fost la Bucureşti Ministerul Sănătăţii”, a spus Stamm. „Doamna Stamm de 20 de ani vine în România. Ţinta principală a fost de altfel  un schimb de opinii vizavi de atragerea fondurilor de România şi Germania. O altă temă a fost cea legată de colaborarea cu Universitatea de Medicină. Am pus bazele unei continuări a relaţiilor cu Rosenheim. Cu Rosenheim suntem într-un parteneriat de 12 ani. S-a discutat despre investiţiile germane în Timiş”, a spus Ostaficiuc. Cât despre criză, Ostaficiuc este oarecum pe aceeaşi lungime de undă cu Barbara Stamm: „Nu putem spune că funcţionează economia judeţului Timiş la parametri normali, dar nu s-a simţit ca în alte părţi ale ţării”. 
 
Întâlnire cu primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu
 
Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului Bavariei, s-a întâlnit, luni, şi cu primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, la sediul Primăriei Timişoara. La întâlnirea cu delegaţia condusă de Barbara Stamm au participat şi consilierul local Elena Wolf, director al Liceului Teoretic Nikolaus Lenau şi Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German. Domeniile punctate în cadrul discuţiilor sunt educaţia, sănătatea, economia şi cultura, fiind atins şi subiectul candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, care este susţinută de oraşele înfrăţite din Germania. “Primarul Timişoarei a punctat investiţiile germane din oraş şi oportunităţile oferite investitorilor, apreciind faptul că, în ciuda crizei economice, oamenii de afaceri germani au continuat investiţiile realizate la Timişoara. S-a vorbit despre proiecte în educaţie şi sănătate, economie, finanţe, dar şi despre Timişoara ca oraş multicultural, învăţământul în limba germană şi activitatea Teatrului German”, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara. 
Barbara Stamm nu este străină de Timişoara, vizitând oraşul de pe Bega în numeroase rânduri, în cei peste 20 de ani de când a venit cu primele ajutoare de după Revoluţie. Barbara Stamm este Cetăţean de Onoare al Timişoarei, titlul fiindu-i acordat încă din vara anului 1997. Cu ocazia întâlnirii de luni, 18 octombrie, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, i-a oferit moneda din argint emisă cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din 1989.
 
 
 
 

Comentarii

comentarii