Acasă Economic Beneficii pentru mediul de afaceri timișean, în urma vizitei de lucru la...

Beneficii pentru mediul de afaceri timișean, în urma vizitei de lucru la București a doamnei președinte a CCIA Timiș, Florica Chiriță

DISTRIBUIȚI

În cursul săptămânii trecute, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, doamna Florica Chiriță, a efectuat o vizită de lucru la București, unde a avut mai multe întâlniri cu înalți oficiali ai Guvernului României, corpului diplomatic străin acreditat în România, camere de comerț și asociații de afaceri, companii.

În ziua de 1 februarie, Președintele CCIAT însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. Relații cu Mediul de Afaceri, a avut o întrevedere cu E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Republicii Turcia în România. Alături de înaltul diplomat, delegația CCIAT a fost întâmpinată de Ufuk Tandoğan – Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) și Barbaros Yikar – Secretar General și de Mehmet Naci Akdoğan – Consilier Comercial al Ambasadei.

Discuțiile au vizat consolidarea relațiilor  de afaceri româno-turce și conferirea unei noi dimensiuni colaborării CCIAT cu Ambasada Turciei. În acest sens, Președintele CCIAT a solicitat sprijinul pentru organizarea la Timișoara, în semestrul I al anului în curs, a unui Forum de Afaceri Internațional și întâlniri B2B între firme din Regiunea de Vest și din țară și parteneri din Turcia, în domenii precum energie, agricultură și industrie alimentară, IT, mobilă, industrie, altele.

Totodată, a fost prezentată agenda de lucru a CCIAT în primele 6 luni ale anului în relația cu Turcia, respectiv: vizita de lucru a Președintelui CCIAT la Camera de Comerț Istanbul (ICOC), în perioada 13-16 februarie; misiunea economică timișeană la Istanbul, în perioada 22-26 aprilie, care cuprinde participarea la un forum de afaceri organizat în colaborare cu ICOC și vizitarea Târgului de panificație, patiserie și cofetărie – IBAKTECH 2024.

În cursul aceleași zile, Președintele CCIA Timiș a avut o întrevedere cu dl. Lucian-Ioan RUS, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, coordonator al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri. CCIA Timiș a înaintat o serie de propuneri care vizează bunul mers al economiei timișene, printre care participarea firmelor la misiunile economice și târgurile şi expoziţiile internaţionale cu finanţare de la bugetul de stat.

La invitația Camerei de Comerț și Industrie Româno-Gemană (AHK), dna Florica CHIRIȚĂ a participat la Recepția de An Nou, desfășurată la Palatul Parlamentului, care a reunit peste 800 de invitați – oameni de afaceri, politicieni, reprezentanți ai administrației publice, asociațiilor nonguvernamentale, parteneri AHK Romania, mass-media.

Înainte de începerea evenimentului, Președintele CCIA a avut o întrevedere cu Dl. Ștefan-Radu OPREA,  Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și discuții cu conducerea Mercedes Benz Group Germania, președinți de instituții financiare din Franța și Belgia, Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpR), diplomați străini acreditați la București.

“Vizita la București a fost una extrem de utilă şi de necesară. La întâlnirile pe care le-am avut, am dorit să transmit, și cred că am reușit, mesajul CCIAT de a fi un un partener de dialog echilibrat pentru susținerea  și promovarea proiectelor de internaționalizare și creștere a afacerilor timișene. Răspunsurile au fost mai mult decât încurajatoare. Ca un prim rezultat concret, propunerea noastră de a organiza la Timișoara un Forum Internațional de Afaceri  cu 6 țări – Turcia, Germania, Italia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Polonia –  a fost îmbrățișată cu entuziasm. Astfel, în perioada 27 – 29 februarie, voi reveni la București pentru întâlniri cu  Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, cu Sebastian METZ, Director General AHK România și cu Roberto MUSNECI, Președintele CCIpR, privind participarea la acest Forum a firmelor din țările lor. (…) În altă ordine de idei, întâlnirea cu oficialii Ministerului Economiei a fost de succes, atât domnul Ministru Oprea cât și dl. Secretar de Stat Rus au acceptat invitația  noastră de a fi prezenți la evenimentele de anvergură pe care le vom organiza anul acesta și ne vor transmite în timp util manifestările expoziționale internaționale la care companiile timișene să poată participa în mod gratuit. De asemenea, și întâlnirile cu câteva mari companii și bănci cu sediul central la București au fost benefice, în sensul acceptării de a fi parteneri strategici ai Galei Excelenței în Afaceri-Topul Firmelor din Județul Timiș 2024”, a transmis dna Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș.

Comentarii

comentarii