Acasă Actualitate Biserica Reformată din Dumbrăvița, ridicată în anul 1898, a fost resfințită. Simbolul...

Biserica Reformată din Dumbrăvița, ridicată în anul 1898, a fost resfințită. Simbolul comunei a fost renovat complet din fonduri de la Budapesta – foto

DISTRIBUIȚI

Dumbrăvițenii au umplut până la refuz Biserica Reformată din centrul comunei, pentru slujba solemnă de resfințire care a avut loc în Duminica Floriilor. Superba clădire din Parcul Central, a cărei construire a început acum mai bine de 120 de ani, a avut parte de restaurare completă.

“Unul din puținele simboluri ale Dumbrăviței, Biserica Reformată a avut parte în ultimele luni de o renovare completă. A fost o onoare pentru mine să iau parte în calitrate de primar la acest moment solemn prin care păstrăm importanța acestui lăcaș de cult, o piesă esențială a istoriei localității noastre”, a spus Horia Bugarin, primarul Dumbrăviței.

sursa foto Facebook/Dumbravita TV

Restaurarea bisericii a costat peste 860.000 de euro, bani primiți de la Guvernul Ungariei. De altfel, la evenimentul de resfințire a participat și Potápi Árpád, ministrul secretarul de stat responsabil cu politica de solidaritate naţională în Guvernul de la Budapesta.

Biserica Reformată din Dumbravița fost ridicată în anul 1898. Lăcașul de cult a fost construit în stil neogotic după planurile arhitectului Pecz Samu din Budapesta, cu banii statului de atunci, la scurt timp după întemeierea satului.

Întemeierea Dumbrăviței (cu numele inițial de Vadaszerdo, din 1910 primește numele Ujszentes, iar din 1964 e Dumbrăvița) datează din 1891 și a fost făcută de către guvernul maghiar, care a dispus defrișarea unei suprafețe din pădurea care înconjura Timișoara, pentru a integra noua localitate.

Astfel, primii locuitori au fost 133 de reformați maghiari din localitatea Szentes (aflată la 50 de kilometri de Szeged), care au dat viaţă unui petic de teren rămas gol după defrişarea Pădurii Verzi.

Comentarii

comentarii