Un singur centru de agrement, din cele şapte existente, are situaţia juridică clarificată…
Tratatul de la Trianon dă bătăi de cap tinerilor din Timiş…
Preţuri piperate, clientelă pe măsură…
Singurele tabere care pot să-şi primească oaspeţii sunt cele de la Poieni Strâmbu şi Chevereşu Mare. Împreună, ele asigură aproape 130 de locuri de cazare. Pentru o zi de cazare în care sunt incluse şi trei mese, tinerii care vor să se relaxeze trebuie să plătească 52 de lei, din care 20 de lei revin celor trei mese. Pe perioada de vară, aceste tabere se pot autofinanţa, dar o dată cu venirea vremii reci, totul devine sumbru pentru ultimele două tabere de stat, din Timiş. Pentru a le da o mână de ajutor tinerilor cu adevărat săraci, autorităţile au acceptat şi tineri care vin cu mâncarea de acasă şi astfel nu plătesc decât 32 de lei pentru o zi de cazare. În acest an, tabăra de la Chevereş, care dispune de 73 de locuri de cazare, este ocupată la capacitate maximă doar în perioadele 25 iulie – 4 august, 20 – 26 august şi 28 august – 3 septembrie. Cel mai slab grad de ocupare se înregistrează între 24 – 30 iunie (20 de locuri) şi 3-9 iulie (26 de locuri). Tabăra de la Poieni Strâmbu, care are 54 de locuri disponibile, va fi ocupată la capacitate maximă doar între 4 – 10 august.
Bani europeni pentru salvarea ultimelor tabere…
Pentru a salva ce mai este de salvat din taberele timişene, directorul adjunct al DJT Timiş, Radu Tîrpe, este hotărât să acceseze mai multe proiecte europene. Acesta vrea să transforme Centrul de agrement de la Herneacova, niciodată folosit de DJT Timiş, într-o fermă care să furnizeze hrana pentru ultimele două tabere funcţionale din Timiş. “Cel mai important, spun eu, este să ne concentrăm pe tabăra de la Bogda, singura a cărei situaţii juridice este absolut clară. Aici avem un teren de trei hectare şi mai multe clădiri aflate în paragină. Aici vreau să fac pe un proiect european o tabără cu adevărat occidentală. O tabără tematică pentru studenţi poate fi gata în cel mult şase luni, dacă primim fonduri europene. Şi la Poieni Strâmbu este o pâine bună de mâncat. Zona cu potenţial incredibil trebuie exploatată la maxim. Aici am în plan realizarea unei eco-tabere, în care aproape totul să fie ecologic”, spune Radu Tîrpe.
Comentarii
comentarii