Acasă Eveniment Bombe ecologice ce aşteaptă să fie dezafectate, în Timişora

Bombe ecologice ce aşteaptă să fie dezafectate, în Timişora

DISTRIBUIȚI

Ziduri scorojite, înnegrite de fum sau dărâmate, moloz, ferestre tăiate cu aparatul de sudură şi scoase din pereţi, gunoaie, bălării, praf, poluare şi un mesaj grav – pericol! Este vorba de staţia de benzină de dincolo de podul din Calea Şagului, care este părăsită. În această situaţie se află de multă vreme, dar se pare că proprietarul nu catadicseşte să şteargă de pe faţa pământului aceste mizerii. Problema este că sub pământ se află rezervoarele de benzină “uitate”, care oricând pot deveni bombe ecologice. Trei asemenea obiective de risc sunt în Timişoara

Conform Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, asemenea obiective de risc maxim mai sunt în judeţul Timiş. În Timişoara mai este unul în Piaţa Badea Cârţan şi unul lângă ILSA, unde s-a început dezafectarea.
Marian Eperieş, prim-comisar al Gărzii de Mediu Timiş, a declarat, vineri, 27 mai, că dacă nu mai au autorizaţii de funcţionare, aceste obiective sunt date în conservare. Pentru dezafectare este nevoie de acordul de mediu. Nu este voie să fie scoase rezervoarele până nu se face evaluarea de mediu. Acest lucru e cu atât mai necesar, cu cât aceste staţii de carburant au fost construite după alte norme, când nu se prevedeau pereţi dubli pentru a se proteja terenul de orice scurgeri de petrol. În plus, proprietarul trebuie să monitorizeze cu atenţie situaţia existentă, să nu pătrundă în incintă persoane fără adăpost, să nu fie depozitate deşeuri sau să se întâmple alte incidente, care să pună în pericol mediul înconjurător. “Ulterior trebuie prezentat autorităţilor locale şi de mediu un plan de dezafectare”, a spus Eperieş.

Ce spune legea?

Conform Legii Protecţiei Mediului nr. 137 din 1995, republicată, autoritatea centrală şi agenţiile pentru protecţia mediului supraveghează şi controlează respectarea reglementărilor privind substanţele şi deşeurile periculoase. Autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să ia măsuri de prevenire şi limitarea impactului asupra mediului al substanţelor şi deşeurilor de orice natură şi să anunţe autorităţile teritoriale de mediu despre orice activitate neconformă cu reglementările legale.
De asemenea, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să ţină evidenţa strictă prinvind cantitatea, caracteristicile, recipienţii şi ambalajele acestora care intră în sfera lor de activitate şi să furnizeze lunar autorităţilor competente pentru protecţia mediului datele necesare. Trebuie să
obţină acordul sau autorizaţia de mediu şi să aplice reglementările legale privind substanţele şi deşeurile periculoase. Trebuie să asigure supravegherea mediului, pe baza prevederilor din autorizaţia de mediu, pentru identificarea şi prevenirea riscurilor.

 

Comentarii

comentarii