Acasă Cultura Bright Cityscapes, la final! Nume importante europene din arhitectură și urbanism vin...

Bright Cityscapes, la final! Nume importante europene din arhitectură și urbanism vin la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Nume importante europene din arhitectură și urbanism vin la Timișoara la conferința de închidere a programulului Bright Cityscapes. Arhitectul Joseph Grima, directorul de creație al Academiei de Design Eindhoven și co-fondatorul studioului de cercetare de design – Space Caviar și Saskia van Stein, directoarea Bienalei de Urbanism de la Rotterdam, vin la Timișoara la conferința Bright Cityscapes în calitate de speakeri.

După un an plin de evenimente în cadrul programului: conferințe, expozițiile ”Mirroring the Ecosystem”, ”Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord ”, ”Atlasul Distanțelor”, ateliere și programe de mediere, Bright Cityscapes culminează cu lansarea publicației și conferință într-una dintre locurile emblematice pentru Timișoara și pentru program, și anume la fabrica AZUR.

Programul Bright Cityscapes a pornit cu o cercetare asupra structurii economice a Timișoarei, coordonată de sociologul Norbert Petrovici, și care a stat la baza conținutului cultural propus de curatoarea Martina Muzi și organizat de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER.

Conferința se adresează tuturor timișorenilor implicați sau interesați de dezvoltarea orașului economică, culturală, urbanistică și digitală.

Programul evenimentului:

14:00 – Tur ghidat al expoziției ”Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord” la FABER, cu curatoarea Martina Muzi

15:30 – Tur ghidat al fabricii Azur

16:00 – Cuvânt de introducere de Florin Drăgan și Oana Simionescu
16:10 – 16:40 — Prezentare susținută de Norbert Petrovici
16:40 – 17:10 — Prezentare susținută de Saskia van Stein
17:10 – 17:40 — Prezentare susținută de Joseph Grima

17:40 – 17:50 — Pauză

17:50 – 19:00 — Masă rotundă moderată de Ștefan Ghenciulescu, cu participarea invitaților: Martina Muzi, Joseph Grima, Saskia van Stein, Norbert Petrovici, Simona Fiț

În cadrul evenimentului, va fi lansată și publicația Bright Cityscapes, care prezintă în profunzime componentele programului Bright Cityscapes și include interviuri cu coordonatorii programului, eseuri și interviuri cu designeri și curatoare, insights din raportul lui Norbert Petrovici și reflecții asupra colaborării dintre design și industrie.

Accesul la conferință se face pe bază de invitație sau înregistrare, iar numărul de participanți este limitat. Formularul se poate completa la link-ul: https://ggr91v313s9.typeform.com/to/Fgd0qHKt

Detalii: https://www.facebook.com/events/630980562446203

Bright Cityscapes este un program multidisciplinar al cărui scop este de a crea un laborator de design pentru oraș – unul interesat să observe, să răspundă și să acționeze asupra urgențelor contemporane prin intermediul disciplinei de design, arhitectură și cultură digitală. Pornind de la o cercetare conturată în jurul ecosistemul productiv și academic al Timișoarei, programul reunește gânditori internaționali, designeri, sociologi, rețele creative, mediul academic, instituții și companii.

Programul este organizat de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER cu finanțare de la Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Flex.

Universitatea Politehnica Timișoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. În structura Universităţii Politehnica Timişoara sunt incluse facultăţi, departamente, institute şi centre de cercetare, biblioteci, cămine, cantine, baze sportive, precum şi serviciile tehnice şi administrative, editura şi tipografia, policlinica studenţească. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

În 2023, UPT a lansat platforma Campus Creativ pentru a coagula energia creativă și a susține multidisciplinaritatea atât în procesele didactice, cât și spre publicul larg.

FABER este un centru cultural independent, fondat de un grup de antreprenori timișoreni din domeniile arhitectură, IT și social-cultural. Încrederea în potențialul Timișoarei și dorința de a contribui la consolidarea industriei creative din oraș i-au adus împreună, în 2017, când au decis achiziționarea halei industriale din complexul AZUR și transformarea ei în clădirea FABER.

În anul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, FABER este un spațiu de referință pentru o serie de evenimente din cadrul agendei culturale. În parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, FABER semnează programul Bright Cityscapes, ale cărui diverse manifestări – expoziții, conferințe, petreceri vor avea loc în spațiul FABER, de-a lungul întregului an.

Comentarii

comentarii