Acasă Actualitate Bătaie de joc cu unii din cei mai buni sportivi din Timiş!

Bătaie de joc cu unii din cei mai buni sportivi din Timiş!

DISTRIBUIȚI

Transparenţă şi comunicare zero pe relaţia DSJ Timiş – CJ Timiş…
Lista cu cei mai buni sportivi din Timiş pe 2010 a fost făcută în bătaie de joc de Direcţia pentru Sport. Ea a fost înaintată fără vreo explicaţie Consiliului Judeţean Timiş, iar consilierii au votat ceva ce nu cunoşteau. Doi dintre cei mai valoroşi karateka din Timişoara, Alexandru Schein şi Robert Stemler, ce au luat împreună, în 2010, trei titluri mondiale şi două locuri secunde la cea mai importantă competiţie din lume, nu apar în topul primilor 10 în judeţul lor. Cei doi timişoreni de la clubul de karate „Fudokan” nu au primit nimic din partea CJT, în schimb alţi 4 karateka, toţi de la clubul „UTK” Timişoara şi toţi cu rezultate mai slabe, au intrat în top 10 pe Timiş la categoria „sporturi neolimpice”. Premierea a avut loc miercuri, la Palatul Administrativ.

De Maio: „A fost vorba de lipsă de comunicare şi lipsă de transparenţă”

Dreptatea are alte unităţi de măsură pe relaţia Direcţia pentru Sport Timiş – Consiliul Judeţean Timiş. O recunosc chiar cei ce au votat ca cei mai buni sportivi din Timiş să fie remuneraţi destul de consistent. „Voiam să ştiu cine sunt şi ce au făcut cu adevărat sportivii cu performanţe care au apărut în acest top. Sigur că ei sunt pe site, dar aş fi vrut să ştiu exact criteriile după care au fost aleşi. Nu pot să spun foarte multe, pentru că nu ştiu care sunt sportivii premiaţi. Nu am avut în faţă o asemenea listă. A fost vorba de lipsă de comunicare şi lipsă de transparenţă”, ne-a declarat Leontin De Maio, consilier judeţean PNL. Primul loc în topul neolimpicilor şi premiul de 4.000 de lei acordat de CJT a fost primit de Dan Emilian, dublu campion mondial la navomodelism. El este singurul campion mondial ce apare în top 10 al sportivilor neolimpici din Timiş.

Toţi sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alţii

Pe lista cu zece poziţii ar mai fi putut însă apărea alţi doi campioni mondiali. Karateka Alexandru Schein (Fudokan Timişoara) a ieşit dublu campion mondial şi a luat o medalie de argint la Campionatul Mondial de Karate Shotokan din Franţa. Competiţia, ce a avut loc în octombrie a mai adus o medalie mondială de aur unui alt karateka. Robert Stemler, tot de la clubul Fudokan Timişoara a devenit, la aceeaşi competiţie, campion mondial la kata individual şi a luat un argint la kumite. Pentru ei nu s-a găsit loc pe lista Direcţiei pentru Sport Timiş. Karatiştii nu au fost însă omişi de pe listă. Clubul UTK Timişoara, condus de Mihai Cioroianu, are 4 premiaţi în topul CJT. Toţi au însă rezultate mai slabe decât colegii lor omişi de pe această listă. Karateka Alexandra Pop (UTK Timişoara) a obţinut în 2010 patru titluri la campionatele europene, dar nu are nicio medalie mondială. Ea a ocupat poziţia a II-a în topul sporturilor neolimpice pe Timiş. Pe locul 4 este clasat un alt coleg de club, karatekea Robert Manea, un titlu european şi două medalii de argint. Alţi doi karateka de la UTK Timişoara, toţi cu performanţe europene, dar absenţi de la mondiale, întregesc acest top. Din el mai fac parte un şahist şi trei specialişti în navomodelism.

Ce poate fi mai important decât un titlu mondial?

Fentat de evidenţă, antrenorul celor doi campioni mondiali la karate shotokan iese la atac. „Sunt supărat, nu înţeleg cum s-a făcut acest top. Ce poate fi mai important decât un titlu mondial?  Mă deranjează că cei doi campioni mondiali pe care îi antrenze nici măcar nu figurează în acest top. Nu ştiu cum s-au gândit aceste liste. Nu mi se pare normal ca un singur club de karate să aibă patru reprezentaţi în acest top, iar celelalte să lipsească cu desăvârşire. Nu vorbesc aici doar de clubul meu. Nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat. Anii trecuţi erau invitaţi toţi antrenorii la direcţia de sport, am avut o discuţie, au fost propuneri. Acum nu s-a făcut nimic. Cei de la direcţie trebuie să-şi facă datoria, dacă noi nu am fi, ei nu ar exista”, ne-a spus Zoltan Nagy, 4 dani, antrenorul clubului Fudokan Karate Timişoara.

Director habarnist în karate

Flavius Nastor, directorul Direcţiei pentru Sport Timiş a dat o explicaţie năucitoare pentru criteriul de întocmire a topului „sporturilor neolimpice”. „De la minister ni s-a spus că sportivii de la karate care nu sunt afiliaţi la federaţie nu trebuie plătiţi pentru că vom păţi ce s-a întâmplat şi în alte părţi, să le dăm banii din buzunarele noastre. Au fost premiaţi cei ce sunt recunosuţi de federaţii şi de Autoritatea Naţională pentru Tineret. Copilul are meritul lui, dar noi nu-l putem premia”, ne-a declarat Flavius Nastor, directorul DST. Dacă arunca o simplă privire pe site-ul Federaţie Române de Arte Marţiale, Nastor se putea convinge uşor că clubul Fudokan Karate Timişoara este afiliat la federaţia de profil. Mai mult, pe adresa DST a fost trimisă şi o listă cu preformerii clubului Fudokan, listă semnată de secretarul general al Federaţiei Române de Arte Marţiale. În topul neolimipic, primul clasat a încasat 4.000 de lei, locul II – 3.500, iar locul III a fost premiat cu 3.000 de lei. Ultima poziţie, locul X – a fost retribuită cu 1.300 de lei. Pentru toţi sportivii performanţi din Timiş, CJT a alcoat un buget de premiere de 100.000 de lei. Cei mai buni, în viziunile înguste ale DST, au fost premiaţi, miercuri, în cadru festiv, la Palatul Administrativ.

Comentarii

comentarii