Acasă Politica Bătălia pentru referendum

Bătălia pentru referendum

466
DISTRIBUIȚI

Grădiniţa de la Consiliul Judeţean Timiş a făcut un nou pas spre referendum

Caterincă generală în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Timiş. Spiritele s-au încins la final, când consilierii PSD, PNL şi PNŢCD au cerut explicaţii pentru ce votează. “Ce, suntem la grădiniţă? Fiecare votează cum crede”, le-a tăiat macaroana preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc. Ultimul punct pe ordinea de zi la CJT, acolo unde s-au încurcat consilierii, a fost o solicitatre a prefectului Mircea Băcală. Acesta cerea o revocare voalată a hotărârii ce prevede organizarea unui referendum privind desfiinţarea judeţului Timiş. Scrutinul ar urma să se desfăşoare  pe 18 septembrie. Revocarea a picat cu 18 voturi împotrivă. Consilierii PD-L s-au abţinut de la vot, dar au fost în minoritate. Prefectul Mircea Băcală a venit din concediu să vadă cum votează consilierii judeţeni. A rămas dezamăgit şi a promis că va ataca în contencios proiectul referendumului.

Ostaficiuc face lobby pentru Băcală

Proiectul de hotărâre care stabileşte declanşarea unui referendum ce-i cheamă pe timişeni să voteze dacă vor sau nu să se desfiinţeze judeţul a trecut în plenul CJT, la mijlocul lui iulie. El a fost iniţiat de consilierii judeţeni PSD şi sprijinit de colegii din PNL şi PNŢCD. Consilierii PD-L, în frunte cu preşedintele Constantin Ostaficiuc, cred că acest referendum este ilegal. În plus, el va costa şi în jur de 450.000 de euro. „Prefectul ne-a îndemnat să nu greşim. Ne-a atenţionat din punct de vedere juridic.  A fost un gest de decenţă, ne-a arătat că mergem pe un drum greşit. Acum, să organizeze ei referendumul, să facă secţii de votare, nu ştiu din ce bani, nici un leu din buget nu este aprobat pentru acest referendum. Rectificarea bugetară se face după 20 septembrie. Dacă prefectul nu atacă în contencios, cei ce au iniţiat referendumul trebuie să-l organizeze”, a spus Ostaficiuc, vizbil detranjat de rezultatul votului. El a încercat să-i convingă, iniţial, pe consilierii judeţeni să scoată de pe ordinea de zi acest proiect. Apoi le-a ordonat colegilor din PD-L să se abţină de la vot. 

Roşu – culoarea la modă în CJT

Vizibil deranjat de rezultatul votului, după ce 18 din cei 27 de consilieri prezenţi au votat împotriva solicitării prefectului, Ostaficiuc s-a apucat de glume politice. “Văd că toate voturile de pe grafic sunt roşii. Riscul este foarte mare”. PSD-istul Adam Crăciunescu, vicele de la CJT, a replicat că este o culoare la modă în toată ţara, în acest an. “În 2011, roşul e la modă, e adevărat, anul viitor se va schimba culoarea României”, a spus Ostaficiuc. Marius Cârceie, consilierul PNŢCD, a fost cel mai nedumerit. Ca mulţi alţi colegi, el nu a ştiut exact ce votează. “Solicitarea prefectului nu are niciun proiect de hotărâre. Din câte ştim, aici trebuie sa votăm proiecte de hotărâre. Deci, ce votăm?”. Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a venit la serviciu pentru a afla rezultatul votului. S-a arătat surprins că propunerea sa de revocare amiabilă a proiectului de hotărâre nu a trecut. “Sunt dezamăgit de rezultatul votului. Credeam că în CJT este un alt nivel şi nu pot fi promovate proiecte ilegale. O să atac în contencios proiectul ce priveşte referendumul. Ce vor ei să iniţieze este ilegal, oricum nu a fost decizia consilierilor jueţeni de aici, ci a fost un ordin politic de la centru”, a mai spus Băcală.

 

Comentarii

comentarii