Acasă Actualitate Bucătărie fusion franco-oltenească la restaurantul Lloyd, în săptămâna vernisajului expoziției Brâncuși de...

Bucătărie fusion franco-oltenească la restaurantul Lloyd, în săptămâna vernisajului expoziției Brâncuși de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu ocazia expoziției “Brâncuși: surse românești și perspective universal” de la Muzeul de Artă din Timișoara, restaurantul Lloyd din centrul Timișoarei a făcut o mișcare de marketing cel puțin interesant. A pregătit un mediu franco-oltenesc, pentru a scoate în evidență sursele și influențele celui mai important sculptor roman, devenit celebru odată ajuns în Franța.

Brâncuși s-a născut la Hobița, în Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris, prin Viena și Munchen.

Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușu, bucătarii șefi ai restaurantului Lloyd, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.

„Am folosit atât ingrediente locale, cât şi franţuzeşti, ca să punem drumul lui Brâncuşi, de la Hobiţa, Bucureşti şi apoi Paris. Tehnica este franceză, iar prezentarea e inedită, pentru că se vor vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor artistului”, transmit Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușu.

Sărbătoarea fusion franco-oltenească „atelier Brâncuși” adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor și care amintesc, prin formă, ingrediente și prezentare, de repere ale vieții și operei lui.

Meniul Atelier Brâncuși este compus din:

Masa Tăcerii – 1935, Târgu-Jiu

Tartine cu piept de gâscă afumată pe pat de mămăligă prăjită, crispat de praz, dulceață de prune afumate.

Măiastra – 1910, Museum of Modern Art New York

Terină de foie gras cu dulceață de ceapă roșie și merișoare, piure de mango.

Poarta Sărutului – 1935, Târgu-Jiu

File de păstrăv parfumat cu ghimbir și ierburi aromatice, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel, sos de lămâie și portocale.

Regele Regilor – 1938, Guggenheim New York

Tournedo Rossini însoțit de foie gras, trufe negre și buchet de legume.

Cumințenia Pământului – 1907, Muzeul Băncii Naționale

Mousse de ciocolată neagră pe blat cu păstârnac și coulis de zmeură cu anason și piper roz.

Aventura cultural-gastronomică de la Lloyd va fi disponibilă pentru o perioadă limitată și poate fi încercată în regim a la carte, meniu complet de degustare și degustare cu asociere de vin premium din Oltenia.

Revenind la expoziția Brâncuși, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum “Sărutul”, „Maiastra”, „Pasărea în văzduh”, „Muzele”, „Somnul”, „Peștele”, „Capul de copil”, dar și alte lucrări mai puțin cunoscute vor putea fi admirate în Capitala Culturală a Europei, în perioada 30 septembrie 2023-28 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă din Timișoara.

Comentarii

comentarii