Acasă Economic Business Software Alliance continuă lupta împotriva pirateriei

Business Software Alliance continuă lupta împotriva pirateriei

DISTRIBUIȚI

Business Software Alliance continuă şi în acest an eforturile de combatere a pirateriei software la nivel naţional împreună cu lucrători specializaţi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. În ultimul an, cu sprijinul tehnic al Business Software Alliance, echipe ale Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, coordonate de Parchete, atât la nivel local, cât şi la nivel central, au întreprins investigaţii complexe cu privire la activitatea unor persoane juridice şi fizice, în ceea ce priveşte distribuirea de programe pentru calculator fără licenţă. 

În urma investigaţiilor, au fost descoperite mai multe persoane juridice şi fizice care comercializau programe pentru calculator fără licenţă, fie pre-instalate pe sistemele de calcul distribuite, fie pe discuri optice pirat.

,,De la finalul anului trecut şi până în prezent am sprjinit echipe de lucrători specializaţi din cadrul IGPR şi din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, coordonate de parchetele competente, pentru a investiga cazurile de distribuţie de programe pentru calculator pirat/nelicenţiate, semnalate de lucrători de poliţie sau de diverse persoane la BSA. Ca urmare a acestor acţiuni, persoanele fizice şi jurice ce au fost identificate că distribuie programe pentru calculator nelicenţiate fie au primit amenzi (administrative sau penale), fie au fost condamnate la închisoare cu suspendare. De asemenea, au fost obligate la plata daunelor cauzate titularilor de drepturi de autor prejudiciaţi, în unele situaţii chiar triplul sumelor ce ar fi fost legal datorate,” spune Magda Popescu, Business Software Alliance Outside Counsel. În ultimele 9 luni, Business Software Alliance, împreună cu ofiţerii şi procurorii specializaţi în materia drepturilor de proprietate intelectuală au investigat peste 40 de cazuri de distribuţie neautorizată de programe pentru calculator, atât de societăţi comerciale, cât şi de persoane fizice. În 17 asemenea cazuri, ca urmare a probatoriului administrat, instanţele judecătoreşti penale au decis ca persoanele implicate să despăgubească titularii de drepturi de autor cărora li s-au adus prejudicii cu peste 440.000 de euro şi în plus au primit şi condamnări la amendă sau închisoare cu suspendare de până la 3 ani. Conform legislaţiei în vigoare, activitatea de distribuire de programe pentru calculator pirat/nelicenţiate reprezintă infracţiune, fiind prevazută de art. 139 alin. 2,3 şi 5 din Legea nr. 8/1996 modificată şi completată, şi se pedepseşte cu amendă sau cu închisoare de la 1 la 12 ani. În plus, conform reglementărilor în vigoare din octombrie 2006, societăţile comerciale răspund penal, pedeapsa prevăzută în general de legislaţia penală fiind amenda penală de la 5.000 la 600.000 de lei, la care se pot adăuga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societăţii, suspendarea totală sau parţială a activităţii, închiderea unor puncte de lucru, interdicţia temporară de a mai participa la proceduri de achiziţii publice, difuzarea hotărârii de condamnare). În afara răspunderii penale, persoanele fizice şi juridice răspund civil, trebuind să plătească despăgubiri titularilor drepturilor de autor încălcate, care se pot ridica la triplul valorii software-ului cu privire la care s-au încălcat drepturile de autor. Utilizarea şi distribuirea de software piratat vor rămâne în vizorul Business Software Alliance, al Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în următoarea perioadă, cu scopul de a diminua rata pirateriei din România.

Comentarii

comentarii