Acasă Cultura Caravana folclorului timișean Lada cu Zestre ajunge la Otelec și Sânnicolau Mare,...

Caravana folclorului timișean Lada cu Zestre ajunge la Otelec și Sânnicolau Mare, cu susținerea CJT

DISTRIBUIȚI

Caravana folclorului timișean ajunge în weekend la Otelec și Sânnicolau Mare, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un weekend cu peste 14 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri tradiționale, gastronomie tradițională și peste 200 de artiști. Sâmbătă 25 martie, la ora 12.00, are loc Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre,” ediția a XVI-a. Participă în concurs: Checea, Asociația ”Junii Timișului,” Giulvăz, Livezile, Uivar, Ionel și Otelec.

Județul Timiș își deschide ”lada de zestre” într-o competiție de aproximativ 7 ore de spectacol folcloric, în care veți putea urmări jocuri din Banatul de Câmpie și de Munte, forme de soroc, hore, ardelene și brâuri, doine și cântece de joc, meșteșugari, preparate din gastronomia bănățeană, precum și expoziții de etnografie și fotografie veche. Duminică 26 martie, la ora 12.00, la Casa de Cultură Sânnicolau Mare

se desfășoară Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre.”

Participă în competiție localitățile: Dudeștii Vechi, Sânpetru Mare, Valcani, Beba Veche, Comloșu – Mare și Sânnicolau – Mare.

Iubitorii de folclor vor putea urmări un spectacol folcloric de 7 ore, în care folclorul bănățean își prezintă măiestria  prin intermediul jocurilor și cântecelor autentice, asezonate cu elemente de coregrafie ale etniei sârbe, croate, maghiare și bulgare și ”givanul” dulce al bunicilor și străbunicilor.

Colecționari pasionați din județul Timiș și-au scos din ”lada de zestre” și din ”credeț” costumele populare, frumos apretate, moștenite de la bunici, preparate din caietul de rețete, îngălbenite de vreme, și fotografii vechi, cu bănățenii de altădată.

Secțiunile Gastronomie tradițională și Expoziții, Colecții de desfășoară cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Juriul festivalului este alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, la secțiunea Muzical: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, Adela Popa, la secțiunea Expoziții /Colecții: Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: Mărioara Pisat, Nicolaie Tomescu.

Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” se desfășoară în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județ și cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este instituție de cultură în subordinea Consiliului Județean Timiș.

Vă așteptăm cu drag și prietenie! – îndeamnă CCAJ Timiș și CJT.

 

Comentarii

comentarii