Acasă Actualitate „Caravana Medicală – Împreuna pentru viață” – vaccinare împotriva COVID-19, analize medicale,...

„Caravana Medicală – Împreuna pentru viață” – vaccinare împotriva COVID-19, analize medicale, cursuri de educație sanitară și proiecții de film, la Costești

DISTRIBUIȚI

În data de 21 august 2021, Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” – Timișoara, condusă de prof. dr. Dorel Săndesc, reinventează un concept mai vechi, „Împreună pentru viață”, sub forma unei „caravane medicale”. Concret, evenimentul care va avea loc sâmbătă la Costești presupune organizarea unui punct de vaccinare împotriva COVID-19, evaluarea stării de sănătate a participanților cu mai multe tipuri de analize, cursuri de ecuație sanitară și proiecții de film.

Acțiunea care de la Costești, comuna Orăștioara de Sus, va fi, potrivit organizatorilor, un proiect de voluntariat complex, în premieră națională, ce implică o parte medicală-educațională și una culturală. Concret, proiectul va include următoarele acțiuni:

  1. Evaluarea stării de sănătate a populației din Munții Orăștiei: specialiști din Centrul universitar Timișoara, în colaborare cu colegi de la Spitalul Municipal Orăștie, vor asigura consulturi, analize de laborator, EKG, ecografii și alte explorări pluridisciplinare:
  • analize de laborator – care vor fi efectuate gratuit de către Laboratoarele BIOCLINICA.
  •  medicină internă/gastro-enterologie (inclusiv ecografie și fibroscan)
  •  cardiologie-inclusiv EKG și ecografie
  •  pneumologie/boli respiratorii-inclusiv spirometrie
  •  neurologie
  •  O.R.L.
  •  oftalmologie-consult de specialitate și măsurători optice, asigurându-se inclusiv ochelari pentru persoane în vârstă, de către compania S.C. ESSILOR Romania
  •  ginecologie (consult, ecografie și examen citologic pentru depistarea leziunilor de col uterin)
  •  screening pentru boli ale glandei tiroidiene, prin ecografie specializată.
  1. Punct de vaccinare, în care se va asigura, pentru cei care doresc, vaccinarea cu vaccin Pfizer sau Johnson&Johnson. Vaccinarea se va desfășura în Caravana Vaccinării, special amenajată și acreditată, oferită Asociației noastre de Compania PROFI, cu ajutorul personalului medical din cadrul DSP Hunedoara.
  2. Mini-cursuri de educație sanitară a populației (acordarea primului ajutor, tehnici de auto-controlare de către femei a sânilor pentru depistarea precoce a unor leziuni, etc.).
  3. Caravana cinematografică ,,ROD-Zilele recoltei cinematografice’’, un Proiect al Asociației DocuMentor, prin care se vor difuza, pe instalații moderne (ecran mare digital, instalație de sunet, etc.) o serie de filme documentare și artistice.

Cel mai probabil, acțiunile medicale ale caravanei vor avea loc la tabăra școlară de la Costești, unde s-au organizat și edițiile anterioare, iar proiecțiile de filme vor fi făcute în aer liber, în zona scenei de lângă râul Costești. Astfel, ar fi respectate și reglementările în vigoare pentru prevenirea transmisiei infecției Covid-19.

De reținut că activitățile medicale se vor desfășura între orele 8:30-16:30, că persoanele care doresc să facă analize de laborator trebuie să se prezinte la Tabăra Costești în intervalul orar 8:15 – 9:15 pentru recoltare, fără să mănânce înainte, cu un act de identitate și, eventual, documente medicale. Consulturile medicale nu sunt condiționate de vaccinare. Separat, caravana cinematografică va începe difuzarea de filme începând cu ora 20:30.

„Împreună pentru viață” este un proiect care se desfășoară regulat de câțiva ani încoace, fiind organizat de Asociația pentru ATI ,,Aurel Mogoșeanu” Timișoara, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș”. Acesta este adresat în special comunităților cu acces redus la servicii de sănătate, dar, uneori, și aglomerațiilor urbane. Proiectul s-a dezvoltat permanent, asigurând servicii complexe de specialitate. „Caravanele medicale” desfășurate în ultimul timp în cadrul proiectului ,,Împreună pentru viață” au primit diferite distincții și premii, recent chiar câștigând un proiect cu fonduri norvegiene.

Pe lângă componenta medicală, Caravanele includ și o importantă dimensiune educațională, asigurând module de educație sanitară cursuri de resuscitare și prim-ajutor, educație sanitară pentru depistarea precoce a leziunilor mamare la femei, etc. Este cazul evenimentului de sâmbătă, la care se adaugă și componenta culturală, reprezentată de proiecțiile de film susținute de asociația DocuMentor.

Proiectul „Împreună pentru viață” este susținut de voluntari, personal medical calificat, inclusiv cadre didactice de la UMF ,,V. Babeș” Timișoara și include în echipele sale și personal medical din zonele în care se organizează Caravanele, contribuind astfel la dezvoltarea unei culturi a voluntariatului în rândul comunității medicale.

„Acest impact deosebit în mentalitate s-a manifestat plenar în cursul pandemiei COVID-19, când noi am inițiat «Maratonul Vaccinării» de la Timișoara, la care au marșat cu entuziasm peste 700 de voluntari, medici, asistente medicale și studenți, ceea ce a permis vaccinarea într-un weekend a peste 8.000 de oameni, acest succes determinând replicarea modelului «Maratonului» în numeroase centre din România. De altfel, în cadrul luptei împotriva COVID-19, Caravanele medicale au continuat, asigurând vaccinarea oamenilor din zone izolate sau comunități vulnerabile (Munții Oraștiei, Munții Apuseni, Banatul montan, cămine de bătrâni, azile de nopate, centre de recuperare neuro-psihiatrică, etc.)”, amintește prof. Dorel Săndesc.

Comentarii

comentarii