Acasă Politica Care va fi conducerea noului PNL Timiş – alegeri cu mari suferinţe...

Care va fi conducerea noului PNL Timiş – alegeri cu mari suferinţe în rândul liberalilor istorici

DISTRIBUIȚI

PNL-Timis-01Nicolae Robu, obligat să ”sacrifice” oameni apropiaţi de dragul unificării

Naşterea noilor structuri politice, atunci când nu s-a făcut din temelii primare, ci ca rezultat al fuziunilor (pe bază de algoritmi, prin contopire, prin asimilare sau de orice alt fel) a fost întotdeauna un proces dureros, pentru că a presupus renunţarea la oameni care până atunci erau de neînlocuit, atitudine care poate fi interpretată ‘călcare în picioare’ a unor vechi colaboratori.
În România post-decembristă am avut suficiente astfel de exemple, de cele mai multe ori ‘alipirile ne-naturale’ finalizându-se cu glorioase sciziuni, născute din orgoliile liderilor interni.
O evoluţie de-a dreptul interesantă a avut PDL, care a trecut prin multe metamorfoze şi întotdeauna a căzut în picioare. Desprins din FSN, a ajuns sub Petre Roman PD (devenind mai mare după formarea USD cu Partidul Social Democrat al lui Sergiu Cunescu, pe care l-a şi ‚înghiţit’) şi devenit PDL sub cizma lui Traian Băsescu.
În tot acest răstimp, PNL istoric a încercat să-şi păstreze identitatea, ‘înghiţind’, la rându-i, ApR-ul lui Teodor Meleşcanu, dar păstrându-şi neatinse însemnele şi doctrina. După mariajul cu PSD în cadrul USL, lung cam cât ţine o ‘vară indiană’, PNL a ajuns la concluzia că nu poate învinge singur Stânga PSD-istă, iar fuziunea cu PDL se întrevedea cea mai viabilă formulă de Dreapta.
În urmă cu aproape un an, Nicolae Robu se vedea nevoit să afirme că PNL nu poate rămâne pe cont propriu pe scena politică românească, pentru că ar fi asemănător UDMR, un partid obligat să se ‘lipească’ de unii şi de alţii ca să ajungă la guvernare.
‘De unul singur, PNL nu poate câştiga. Din păcate, a dovedit acest lucru pe parcursul ultimilor 25 de ani, dar trebuie să rămână de unul singur. Părerea mea este că din toată experienţa de până acum trebuie să tragem câteva învăţăminte’, spunea liderul liberalilor timişeni în 2014.
El a subliniat faptul că alianţele politice s-au dovedit a fi neviabile, aşa cum a fost cazul CDR, ADA, USL sau alianţa PDL-PSD. În schimb, a argumentat liberalul, PNL are experienţa pozitivă a coagulării unor partide de Dreapta, partidul întărindu-se după ce acestea au fuzionat, nominalizând Partidul Alianţei Civice (PAC), Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD) sau Alianţa pentru România (ApR).
El a mai adăugat că nimeni nu poate da garanţii că în viitoarele alianţe sau fuziuni nu vor mai exista tensiuni care să-i facă pe români să asiste la noi scindări politice după unu-doi ani, fiind important să se mizeze în aceste structuri şi pe principiul bunei credinţe.
Acum, din ipostaza de ‘executant’ al ordinelor de la Bucureşti, Nicolae Robu se vede ‘strâns cu uşa’ să urmeze întocmai calendarul fuziunii cu PDL pentru formarea noului PNL, care mai are doar săgeata şi culoarea din tot ceea ce a fost odinioară partidul istoric.
Unul dintre cele mai dureroase momente pentru Nicolae Robu a fost, de bună seamă, chiar dacă nu o spune, seara de joi, când a stabilit lista cu numele liberalilor tradiţionali care vor face parte din viitorul Comitet Executiv Judeţean al (noului) PNL.
‘Suntem în proces de constituire a structurilor de trecere la organizare şi conducere unitară a PNL în accepţiunea post-fuziune. Avem acum pe agendă constituirea Comitetului Executiv Judeţean (CExJ), dar şi a celorlalte structuri de tip executiv. comitete executive locale la nivel de municipii, oraşe şi comune. Conform algoritmului care a fost adoptat la nivel naţional, Comitetul Executiv Judeţean al PNL Timiş este constituit din 34 de membri, dintre care 19 provin din componenta PDL a PNL, iar 15 din componenta istorică a PNL’, a explicat, vineri, Robu, copreşedinte al noului PNL.
El a precizat că 16 din cei 19 care revin componentei PDL trebuie numiţi de copreşedintele lor şi aprobaţi de Biroul Judeţean PNL, ceilalţi fiind membri de drept ca parlamentari, iar dintre cei 15 membri ai PNL istoric, 13 sunt numiţi de copreşedintele PNL istoric şi ceilalţi doi sunt membri de drept ca parlamentari.
‘Nu a fost un lucru uşor de făcut, pentru că un număr mare de colegi sunt oameni de calitate şi serioşi, care au făcut şi pot face multe pentru PNL şi care au toată preţuirea mea, dar a trebuit să mă opresc la 12. A fost un lucru delicat de făcut, dar modul în care s-a receptat opţiunea mea în Birou mă face să cred că am procedat cum era mai bine. Nu au fost discuţii semnificative. A fost o singură nemulţumire mai vocală (Ovidiu Drăgănescu, care nu a fost printre cei 12, n.r.). Eu am fost cel care în urmă nu cu mult timp l-am reactivat în Biroul Politic Teritorial PNL, deci s-a bucurat şi se bucură de toată consideraţia mea (…)’, a detaliat Robu, cu strângere de inimă, ştiut fiind că este un mare apărător al celor care fac parte din echipa sa.
Cei 13 sunt: Nicolae Robu, Ioan Ambruş (Lugoj), Alin Nica (Dudeştii Noi), Vasile Bejera (Ştiuca), Dan Diaconu, Marian Constantin Vasile, Cosmin Costa, Dumitru Dinulescu, Sorin Supuran, Radu Lambrino, Liviu Borha, Viorel Coifan, Ciprian Bogdan. Lor li se adaugă ca membri de drept deputatul Horia Cristian şi senatorul Ben Oni Ardelean, iar ca membri supleanţi: Ciprian Jichici, Carmen Popescu şi Liliana Oneţ.
Copreşedintele PDL, Dan Popa, a anunţat următoarea listă validată de Biroul Politic Judeţean PD: Dănuţ Groza, Octavian Creţu, Balint Petrescu, Lucian Blaga, Bogdan Gherbere, Cosmin Buboi, Dan Miculeac, Petru Roman, Raul Cozarov, Gheorghe Nastor, Darius Postelnicu, Marinel Paşca, Nicolae Crăciun, Petrişor Morar, Tudor Ştefan, Ioan Sas. Membri de drept: Alin Popoviciu, Cornel Sămărtinean şi Vasile Blaga. Supleanţi: Andrei Zorilă, Petru Filip şi Marcel Avram.
S-a mai hotărât ca sediul PNL Timiş să fie cel de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 1 (actualul sediu al PNL), unde va fi şi sediul Secretariatului General al PNL Timiş, iar sediul Organizaţiei Municipale a PNL Timişoara va rămâne în sediul pe Mărăşeşti, actual PDL.
Purtător de cuvânt a fost fixat Oana Gaita, consilier judeţean PDL, actual purtător de cuvânt al PDL Timiş, o persoană implicată şi politic, iar Alina Sabou (acum ofiţer de presă al PNL Timiş) va rămâne membru fidel în echipa de comunicare, neangajat politic.
Dacă totul va merge ceas, iar fuziunea se va întâmpla să fie una pe care oamenii din interior să o înţeleagă şi cu care să se împace şi pe care să o accepte, va fi bine. Dar dacă se vor trezi orgolioşi plini de ţanţoşenii, care vor descoperi că doctrina personală nu se potriveşte cu cea a celuilalt (indiferent de nivel), vom asista, din nou, la activitatea plină de entuzism a celor două (până ieri actuale) purtătoare de cuvânt că spală pereţii şi ferestrele de însemnele PNL şi trag din nou cu farba tradiţională peste culorile idealurilor comune liberale.
Dar dacă nu vor înceta scandalurile politice, care ascund neputimţa guvernării spre binele oamenilor de rând, să te şi ţii, la anul, la furia alegătorilor, care încep să aibă memorie politică tot mai bună.

Comentarii

comentarii