Acasă Cultura Cartea zilei: Inelul lui Decebal sau despre fermierii sarea pământului din satul...

Cartea zilei: Inelul lui Decebal sau despre fermierii sarea pământului din satul românesc actual

DISTRIBUIȚI

Cartea zilei: ”Inelul lui Decebal. Ei au rămas sarea pământului”, scrisă de jurnalistul specializat pe agricultură Viorel Patrichi de la Profitul agricol este volumul care nu ar trebui să lipsească de pe noptiera niciunui fermier. De ce?

Autorul explică: ”Mici sau mari, fermierii noștri vin cu o viziune nouă pentru restructurarea satului contemporan. De peste trei decenii, ei merg contra curentului politic pentru a mai salva câte ceva din echilibrul economico-social din mediul rural.

De aceea, am scris că „ei au rămas sarea pământului”. Din nefericire, avem încă prea puțini fermieri. Acesta este motivul pentru care importăm alimente ca o țară de neajutorați mintal. Auzim frecvent că „România va redeveni grânarul Europei”, că „România este pe locul întâi la producția de porumb în Europa, înaintea Franței”. Asemenea inepții politicianiste trebuie să înceteze fiindcă nu ne țin de foame sau de cald.

Am ajuns în situația aberantă, în care exportăm porumbul în Spania și cumpărăm masiv carne de porc spaniol. Miliarde de euro aruncăm pe fereastra străinilor pentru mâncare…!

Pe timpul comuniștilor, ne delectam cu un fel de pseudo-folclor de rezistență anti-bolșevică: „Hai, hai, salam de vară,/ Te-aș mânca cu tot cu sfoară!”… Astăzi, cântecul ar trebui să sune altfel: „Hai, hai, salam de vară,/ Am rămas și fără sfoară!”… Pe cine mai interesează că aducem până și cartoanele pentru ouă din Finlanda?

Tocmai de aceea, aș vrea ca această carte să fie și un duș rece pentru activiștii care glăsuiesc din patru în patru ani despre „destinul satului românesc!”

 

Comentarii

comentarii