Acasă Cultura Cartea zilei la Timișoara: Despre sunetul bătăii de inimă, autor Petru Ilieșu,...

Cartea zilei la Timișoara: Despre sunetul bătăii de inimă, autor Petru Ilieșu, fondatorul Fundației Timișoara 89

DISTRIBUIȚI

Cartea zilei la Timișoara este Despre sunetul bătăii de inimă, autor Petru Ilieșu, fondatorul Fundației Timișoara 89, prima organizație umanitară înființată după revoluția din 1989.

… și unde
parte din noi înșine a dispărut demult
odată cu personajele
și timpul care s-a retras pentru a face loc
timpului
de după coperta ultimă a cărții
acolo unde
nu mai există decât realitatea
a cărei piele de hârtie

dacă o atingi cu degetul
– acel ceva din adâncul ei obscur
s-ar putea
să te tragă
înăuntru

 

Petru Ilieșu (n. 1951, în Timișoara) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din orașul natal. A debutat, în 1978, cu volumul de poezii Pastel H, Editura Litera. Au urmat peste douăzeci de cărți de poezie, eseistică și traduceri, cele mai recente fiind În căutarea The Tank Man (Editura Planetarium, 2018) și Oameni care nu există (Editura Planetarium, 2020).

Este cunoscut drept unul dintre scriitorii români protestatari, cu activitate critică față de regimul dictaturii din România din perioada Ceaușescu. În vara anului 1989 a trimis în afara României poezia „Scrisoare deschisă despre fratele meu, domnul Gorbaciov”, un manifest de protest, și s-a alăturat ca semnatar al apelului inițiat de Dan Petrescu și semnat, printre alții, de Doina Cornea, Luca Pițu, Liviu Antonesei, Liviu Ioan Stoiciu, Alexandru Tacu, Mariana Marin.

În decembrie 1989 a participat la mișcările de protest de la Timișoara. Din 1990 până în prezent conduce Fundația Timișoara ʼ89. Petru Ilieșu este, de asemenea, regizor de teatru experimental, scenograf și autorul unor expoziții de artă digitală.

 

 

Comentarii

comentarii