Acasă Cultura Cartea zilei la Timișoara: Evanghelia Euharistiei, lansată cu binecuvântarea ÎPSS Ioan

Cartea zilei la Timișoara: Evanghelia Euharistiei, lansată cu binecuvântarea ÎPSS Ioan

DISTRIBUIȚI

Cartea zilei la Timișoara este Evanghelia Euharistiei.Scurt comentariu la Evanghelia după Ioan, volum scris de preotul Constantin Pogor și lansat, cu binecuvântarea ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, la Cercul biblic, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, în 13 mai, online.

Această lucrare inaugurează colecția „Sfânta Scriptură pentru toți” (SSPT), inițiată de părintele Constantin Pogor. În cuvântul introductiv, ÎPSS mitropolit Irineu exprimă imperativul stringent de a „lucra cât mai sârguincios în via Domnului și de a cunoaște cât mai mult posibil Sfintele și dumnezeieștile Scripturi”. „Vestea cea Bună a izbăvirii noastre – arată Înaltpreasfinția sa – are nevoie să fie condensată și transpusă pertinent în cuvintele și simțămintele specifice fiecărei generații”.

Acest lucru reușește deplin să-l facă comentariul pastoral-exegetic realizat de către Părintele Constantin Pogor, într-o lectură „vie, actuală și dinamică” a Evangheliei după Ioan. Preacucernicia Sa este preot paroh al Parohiei ortodoxe române „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Materne” (Gent-Aalst, Belgia). Doctor în teologie din anul 2012 al Université catholique de Louvain (Belgia), autorul predă Vechiul Testament, în limba franceză, la Institut de théologie orthodoxe „Apôtre Paul” (Bruxelles, Belgia) și la Centre Orthodoxe d’Étude et de Recherche „Dumitru Stăniloae” (Paris, Franța). Între anii 2015-2019, a predat la Faculté de théologie protestante, din cadrul Université de Strasbourg (Franța).

Propunând o „lectură duhovnicească selectivă, comprehensibilă și dinamică” a Evangheliei a patra, Părintele Constantin Pogor reține cu precădere „învățăturile și informațiile folositoare sufletului” (p. 22), evidențiind, așadar, dimensiunea pastorală a textului ioaneic. De fapt, comentariul de față este realizat în lumina a două perspective tematice: identitate și finalitate: „Dacă prima perspectivă ne introduce în chestiunea identității personajului principal, adică cea a originii lui Iisus din Nazaret, cel de-al doilea orizont se oprește asupra scopului sau finalității misiunii Acestuia” (p. 25). Prezentarea cărții a fost urmată de o dezbatere teologică susținută remarcabil de către autor, Părintele Constantin Pogor, la care au contribuit părinții profesori Constantin Jinga și Iosif Stancovici, alături de subsemnatul. Studenții participanți au avut prilejul de a reflecta asupra pericopelor din Evanghelia de la Ioan, lecturate liturgic în perioada Penticostarului, a explicat preotul Ioan Mihoc.

 

Comentarii

comentarii