Acasă Actualitate Cât de sănătoase sunt ouăle utilizate în dulciuri şi în produsele de...

Cât de sănătoase sunt ouăle utilizate în dulciuri şi în produsele de patiserie?

DISTRIBUIȚI

Paştele se apropie, iar timişorenii sunt în căutarea ouălor, prin marile hypermarketuri. După o cercetare de piaţă extinsă, Vier Poften atenţionează că ouăle provenite de la găini ţinute în cuşti în care nu au loc să se mişte se ascund în nenumărate produse de pe rafturile magazinelor: dulciuri, produse de patiserie, paste, maioneză sau sosuri.

„Producătorii de alimente procesate nu sunt obligaţi prin lege sa dezvaluie originea ouălor. De aceea, consumatorul nu stie ce tip de avicultura sustine atunci cand cumpara anumite produse”, susţine Helmut Dungler, presedintele si fondatorul Vier Pfoten.

Tocmai de aceea, Fundatia pentru protectia animalelor lanseaza o noua campanie, menita sa ridice nivelul de constientizare al consumatorilor asupra folosirii acestor oua obtinute pe seama suferintei animalelor.

Un alt scop al campaniei este de a-i convinge pe procesatori sa-si schimbe politicile de achizitionare a materiei prime si sa renunte la aceste oua in produsele lor.

De la 1 ianuarie 2012, ouale puse la vanzare in spatiul UE trebuie sa provina de la gaini crescute in cel putin asa numitele „custi imbunatatite”, care ofera fiecarui animal un spatiu de 750 cm2, fata de 550 cm2, cat era permis anterior.

Totusi, aceasta aparenta imbunatatire presupune in continuare faptul ca milioane de gaini sufera din cauza conditiilor din custi, indiferent daca sunt imbunatatite sau nu. Orice comportament natural este aproape imposibil intr-un spatiu vital atat de redus. Tocmai de aceea, VIER PFOTEN cere producatorilor sa renunte la ouale provenite de la aceste gaini.

12 state membre UE inca nu s-au conformat interdictiei de a mai comercializa oua de la gaini tinute in custi neimbunatatite. De aceea, nu este deloc surprinzator faptul ca aceste oua obtinute ilegal se ascund sub forma de praf de oua sau oua lichide in produsele din magazine.

„Solicitam tuturor  producatorilor sa foloseasca oua provenite de la gaini crescute la sol si in aer liber. In acest fel nu numai ca vor conribui la reducerea suferintei animalelor, dar astfel vor actiona si in concordanta cu dorinta consumatorilor”, a mai spus Helmut Dungler.

Comentarii

comentarii