Acasă Actualitate Catastrofele, inundaţiile şi poluările, sub control total în Banat – prin Centrul...

Catastrofele, inundaţiile şi poluările, sub control total în Banat – prin Centrul de Coordonare, înfiinţat la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Specialiştii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Banat au înfiinţat Centrul de Coordonare a Intervenţiilor Timişoara, prin care vor avea sub control total şi vor primi on-line toate informaţiile şi datele de la staţiile hidrometrice, baraje, derivaţii, în scopul prevenirii inundaţiilor, a poluărilor şi a altor catastrofe.
În cadrul proiectului au fost realizate softuri-aplicaţii electronice care permit monitorizarea, coordonarea şi controlul intervenţiilor în situaţii de urgenţă generate de inundaţii şi poluări accidentale.
 Astfel, va avea loc o prognoza mai precisă a viiturilor și a poluărilor într-o perioadă scurtă de timp, prin folosirea datelor colectate şi datele hidrologice vor fi îmbunătățite și integrate prin colectarea de mai multe date în secțiunile de râu unde nu există în acest moment stații hidrometrice. De asemenea, va avea loc optimizarea controlului în coordonarea exploatării construcțiilor hidrotehnice, iar sistemele decizionale sunt modernizate pentru acțiunile operative din timpul și după producerea inundațiilor. Luci Ervin a spus că prin implementarea acestui proiect, specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale “ Apele Române“ vor stabili strategia de prevenţie şi intervenţie operativă pentru populaţia aflată în zonele vulnerabile din ţara noastră, inclusiv diminuarea pagubelor produse de revărsarea apelor.
Proiectul Watman are 2 componente majore de intervenţie: Mărirea gradului de siguranţă a construcţiilor hidrotehnice şi creşterea capacităţii de intervenţie în caz de calamităţi naturale. De asemenea, au fost montate 3 staţii automate cu senzori la barajele: Surduc, Murani, Ianova. Senzorii măsoară nivelul apei în lac, cantitatea căzută de precipitaţii lichide, temperatura aerului. La Surduc au fost montaţi senzori pentru măsurarea presiunii interstiţiale din corpul barajului. Acestea au fost realizate în scopul măririi gradului de siguranţă la construcţiile hidrotehnice. Au mai fost montate 6 staţii automate  cu senzori pentru precipitații solide și lichide: Staţia meteo Vf. Ţarcu, staţia meteo Semenic, staţia hidrometrică Poiana Mărului  pe râul Bistra, acumularea Trei Ape, acumularea Gozna şi localitatea Anina. Toate acestea au fost realizate  în scopul monitorizării nivelului de precipitaţii lichide şi solide. Au fost montate două staţii automate pe canalul de alimentare Coştei şi aducţiunea Luncani, respectiv  o staţie automată în localitatea Timişoara- Uzina de Apă pentru monitorizarea parametrilor de apa (nivel, debit ) pe derivaţii şi folosinţe. În plus au mai fost montate în localităţile Dudeştii Vechi pe râul Aranca, Topolovăţul Mare pe râul Bega şi în localitatea Berzovia, pe râul Bârzava trei staţii automate pentru monitorizarea parametrilor de calitate a apei  (oxigen, Ph, conductivitate, existenţa unei poluări cu hidrocarburi). De asemenea, realizarea Centrului de Intervenţie Rapidă  (CIR) în municipiul Timişoara, respectiv în municipiul Reşiţa. Fiecare CIR este  dotat cu materiale şi utilaje pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii şi poluări accidentale : diguri gonflabile, maşini de umplut sacii cu nisip, pontoane cu motor, palplanşe metalice,  sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem river cat pentru măsurare viteză şi debit în scopul creşterii capacităţii de intervenţie în caz de calamităţi naturale (inundaţii şi poluări accidentale).

Comentarii

comentarii