Acasă Eveniment Caz fără precedent, la Clinica Chirurgie I, din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara

Caz fără precedent, la Clinica Chirurgie I, din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara

473
DISTRIBUIȚI

Caz medical fără precendent, la Clinica Chirurgie I, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

O echipă de medici chirurgi, condusă de conf. univ. dr. Sorin Olariu, şeful clinicii, şi de dr. Ovidiu Bedreag, şeful anesteziştilor, a scos o tumoră canceroasă nemaiîntâlnită, de un kilogram, crescută sub axilă, de la un pacient în vârstă de 38 de ani, din judeţul Mehedinţi. Din această cauză, el stătea cu mâna la 90 de grade, nu mai reuşea să şi-o lipească de corp, în poziţia normală.

 

„Ieşea din el cancerul!”

„Practic, tumora depăşea foarte mult pielea şi omul nu mai putea să îşi lase mâna în jos, aşa era de mare. Pacientul a ignorat-o, a lăsat-o să crească, dar noi am reuşit să i-o scoatem cu mare greutate, fiindcă erau vasele de sânge prinse în ea. A fost foarte dificil, tânărul risca să îşi piardă braţul. Tumoră de acest tip nu am mai avut. A fost neglijată. Pur şi simplu ieşea din el cancerul. Pe acolo, în judeţ, el a mai fost operat mai demult, dar a recidivat boala. Din punctul nostru de vedere, el este salvat, dar acum trebuie să urmeze tratamente complementare de radioterapie”, a spus dr. Olariu.

Pe an, medicii de la Chirurgie I fac mii de operaţii medicale. Aici sunt abordate cu succes intervenţiile de mare chirurgie, atât la cazurile cronice, cât şi în condiţii de urgenţă. Este vorba de chirurgia hepato-biliară, chirurgia gastro-duodenală sau chirurgia colonului şi a rectului. Conf. dr. Olariu a precizat că activitatea ştiinţifică din clinică a fost axată pe mai multe domenii: patologia venoasă şi arterială periferică: domeniu tradiţional şi prioritar în care clinica se mândreşte cu cea mai bogată experienţă din ţară, fiziopatologia şi tratamentul stărilor de şoc, patologia chirurgicală digestivă, patologia peretelui abdominal. Contribuţia ştiinţifică a colectivului Clinicii I Chirurgie s-a realizat în mai multe domenii. Aportul cel mai valoros a fost adus în patologia venoasă, domeniu în care au fost realizate peste 10.000 de operaţii, ceea ce reprezintă una dintre cele mai înalte statistici europene.

55.000 de intervenţii chirurgicale

Clinica I Chirurgie este astăzi una din marile clinici de chirurgie generală din ţară, cu un număr de 80 de paturi, un bloc operator cu 4 săli de operaţie dotate cu aparatură modernă, inclusiv trusă de chirurgie laparoscopică. Dispune de asemenea de un sistem modern de televiziune cu circuit închis, care permite transmiterea de imagini din sălile de operaţie.

Activitatea medicală, din 1974, de la înfiinţare, până în prezent, a constat în peste 70.000 internări şi 55.000 de intervenţii chirurgicale din întreaga gamă de patologie chirurgicală generală. Dintre operaţiile practicate de către dr. Olariu, amintim: operaţii abdominale, operaţii vasculare, operaţii endocrine, chirurgia obezităţii, chirurgie laparoscopică,  chirurgie oncologică, chirurgie reparatorie a peretelui abdominal, proctologică sau ginecologică.

Conf. univ. dr. Sorin Olariu este noul şef al Clinicii I Chirurgie, începând cu luna noiembrie 2011, după ce fostul şef, prof. dr. Marius Teodorescu, a ieşit la pensie.

Comentarii

comentarii