Acasă Eveniment „Cazul Golban” – adus în faţa Comisiei de Etică a UVT

„Cazul Golban” – adus în faţa Comisiei de Etică a UVT

DISTRIBUIȚI

radu golbanScoaterea pe uşa din dos de la Universitatea de Vest din Timişoara a profesorului asociat Radu Golban, la începutul acestui an universitar, nu rămâne fără urmări. După o investigaţie pe cont propriu, rectorul UVT, Marilen Pirtea, a descoperit adevărul. Vasile Docea, directorul BCUT, şi Alexandru Jădăneanţ, şeful de departament de la specializarea Ştiinţe Politice, au inventat poveşti. Conform acestora, consulul Germaniei la Timişoara, Klaus Christian Olasz, nu ar mai vrea să-l vadă pe Golban la UVT. Totul pentru un „delict de opinie”… Consulul a negat întreaga poveste, pentru ZIUA de Vest. Economistul Radu Golban ar fi avut vina că a descoperit că Germania ar avea o datorie de 19 miliarde de euro către România, dar a scris şi mai multe articole critice la adresa nemţilor. După ce s-a convins de realitate, rectorul Marilen Pirtea a luat cea mai înţeleaptă decizie. La sfârşitul lui februarie, atât Radu Golban, cât şi cei doi distinşi universitari care au umblat cu bârfe vor apărea în faţa Comisiei de Etică a UVT. „Cazul Golban” va fi redeschis…

Golban: „Mă simt umilit şi jignit”

Discuţiile personale pe care Alexandru Jădăneanţ, dar şi Marilen Pirtea le-au avut pe Internet cu economistul Radu Golban confirmă întreaga poveste. ZIUA de Vest a intrat în posesia acestor discuţii private, dar a decis să nu publice conversaţii personale… În procesul-verbal al şedinţei de consiliu al departamentului de Ştiinte Politice, din data de 23.10.2012, se arată clar că departamentul “nu doreşte colaborarea cu această persoană, pentru articolele scrise în presă împotriva Germaniei”.  Timişoreanul Radu Golban, invitat să predea la universităţi de top din Europa şi omul zilei în mai multe rânduri la televiziunile naţionale, s-a oferit chiar să-şi ţină cursurile gratuit la UVT.  “Domnul Jădăneanţ (n.r. – şeful departamentului de Ştiinţe Politice) m-a contactat, în vara lui 2012, să discute cu mine situaţia orelor. Mi s-a spus că domnul Docea a primit un email, în care cineva i-ar fi solicitat să renunţe la colaborarea cu mine. Domnul Docea, de la Bibiloteca Centrală, ia şi astăzi toate deciziile acestui departament, deoarece domnul Jădăneanţ se consideră obligat pentru obţinerea postului său să ţină cont de dorinţele lui Docea. Cei doi domni i-au spus rectorului UVT că ar fi intervenit consulul german în această problemă. Am mers direct la Consulatul Germaniei la Timişoara şi am vorbit cu domnul consul. Omul era realmente şocat de ce a auzit. Nu ştia absolut nimic. Mă simt umilit şi jignit de modul în care unii au dorit să scape de mine”, ne-a declarat Radu Golban.

Comisia de Etică a UVT va decide soarta lui Radu Golban

Economistul Radu Golban a susţinut cursurile la disciplina “Economie mondială, Politicile UE, Negocieri şi conflicte”, în cadrul departamentului Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, linia de predare în limba germană. Golban a ţinut cursuri între 2001 şi 2002 la Şcoala de Înalte Studii Europene Comparative, iar apoi, din 2010, la specializarea Ştiinţe Politice din cadrul UVT. Profesorul Golban a venit la UVT la începutul anului universitar 2012-2013, pregătit să-şi reia cursurile. A avut un şoc: i s-a comunicat că nu mai este nevoie de el şi că decizia a fost luată la recomandarea consulului Germaniei.  “Am verificat procesul-verbal al şedinţei şi, într-adevăr, se confirmă faptul că domnii Docea şi Jădăneanţ ar fi invocat o discuţie cu consulul Germaniei şi ar fi spus de cererea acestuia că o persoană ce scrie negativ la adresa Germaniei nu are ce căuta la universitate. Cei implicaţi în acest caz vor fi convocaţi la Comisia de Etică a UVT, probabil, la sfârşitul lui februarie”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. Fostul director de la TVR Timişoara, Lucian Ionică, a fost singurul care a luat atitudine. El a spus în consiliul facultăţii: “Nu ne putem prevala de o astfel de motivaţie, ar însemna să invocăm un delict de opinie”, a spus Ionică în cadrul consiliului facultăţii.

Comentarii

comentarii