Acasă Actualitate Ce înseamnă caz suspect COVID-19? Răspunsul DSP Timiș pe înțelesul tuturor

Ce înseamnă caz suspect COVID-19? Răspunsul DSP Timiș pe înțelesul tuturor

DISTRIBUIȚI

În atenția cetățenilor din Timișoara și din județul Timiș! Direcția de Sănătate Publică Timiș a actualizat, în data de 15 martie 2020, ce înseamnă definiția de caz suspect COVID-19.

Iată explicația DSP Timiș pe înțelesul tuturor!

Așadar, caz suspect este orice pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin uneia din următoarele manifestări: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare și în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor, a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:

a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19

sau

a avut istoric de călătorie internațională. 

Contactul apropiat este definit ca: 

Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strângere de mâna neurmată de igienă mâinilor);

Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex.în timpul tușei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă); 

Persoană care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durata de peste 15 minute;

Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex.sala de clasă, sala de ședințe, sala de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m; 

Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție; 

Persoană care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 și care a stat pe unul din cele 2 rânduri în orice direcție față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul.

Dacă severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indică o expunere mai extinsă, vor fi considerați contacți apropiați toți pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toți pasagerii din avion. – Persoană care a stat într-un areal geografic cu transmitere comunitară extinsă – atenționează DSP Timiș.

 Link-ul (legătură) epidemiologic(a) ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Caz confirmat înseamnă o persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice -mai atenționează DSP Timiș.

Comentarii

comentarii