Acasă Actualitate Cea mai mare zacuscă, la Festivalul Papricașului și Vinului de la Buziaș

Cea mai mare zacuscă, la Festivalul Papricașului și Vinului de la Buziaș

DISTRIBUIȚI

zacusca

Stațiunea Inimilor, Buziaș, devine sâmbătă punctul de atracție culinară bănățeană, unde bucătari din Banatul istoric se întrec în cadrul Festivalului Papricașului și Vinului să pregătească cel mai bun papricaș, dar și cea mai gustoasă și voluminoasă zacuscă, pentru care s-au adunat peste o tonă de legume din noua recoltă.

La această ediție, bucătari români și sârbi vor găti un papricaș deosebit, din crap de Dunăre și unul de berbecuț, după o rețetă din Banatul Montan.
“Noi ne-am dorit și am reușit să transformăm Festivalul Papricașului și Vinului într-un eveniment câmpenesc anual — suntem la cea de-a VI-a ediție — care să devină și un punct de atracție turistică, mai ales că locul de desfășurare a serbării este în centrul stațiunii, la Cazinou. Pentru aceasta s-a căutat un cazan cât mai încăpător cu putință. Se ia carne de vită, de pui, de pește sau berbecuț în cantități cât mai mari, se adaugă din belșug ceapă, usturoi, ardei, roșii, piper, sare și multă, foarte multă boia. Toate se pun la fiert, la foc potrivit și rezultă un papricaș delicios. Iar când se întâlnesc mai mulți bucătari, vorbim despre un concurs în toată regula. Papricașul fiert în cazane va putea fi degustat de toți cei care vin să-i încurajeze pe bucătari”, a declarat Sorin Munteanu, directorul Stațiunii Balneare Buziaș, inițiatorul acestui festival.
Nelipsit la eveniment este Uica Mihai, binecunoscut bănățenilor pentru preparatele culinare deosebit de gustoase pe care le pregătește la diferite manifestări publice, de la găluștele cu prune, în prag de toamnă, până la fasolea cu ciolan, de Ziua Națională a României, sau zacusca cu usturoi. “Ne-am propus să preparăm 500 de litri de zacuscă din ceapă, gogoșari, ardei capia, vinete, morcov, pătrunjel, țelină, păstârnac, pe care le parfumăm cu aproape 20 de mirodenii, dintre care nu lipsesc piperul negru, roșu și verde, ardeiul iute afumat, cimbrul de grădină, șofranul sau maghiranul’, spune Uica Mihai.
Asistenții bucătarilor sunt deținuții de la Centrul de Reeducare Buziaș, care încă de vineri au început să curețe legumele. Prima ediție a festivalului a avut loc în 2009, anul în care Buziașul a sărbătorit 190 de ani de atestare documentară.

Comentarii

comentarii