Acasă Economic Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Cea...

Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Cea mai mare datorie o are o companie înregistrată la ANAF Timișoara

1036
DISTRIBUIȚI

Guvernul este cel mai mare restanțier la contribuții sociale, pe care le transferă acum angajaților, Top 10 datornici fiind dominat categoric de companiile de stat, cu 9 poziții ocupate. Executivul a anunțat că vrea să schimbe legea pentru a repermite deschiderea de dosare penale celor care nu achită banii reținuți la sursă și va intensifica executările silite, pentru a crește colectarea.

Practic, Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să îi bage în închisoare pe șefii pe care singur îi pune în fruntea societăților. În fapt, Guvernul ar fi trebuit să înceapă cu mult timp în urmă executarea silită a propriilor companii, care au datorii istorice de miliarde de lei la contribuțiile pentru pensii și sănătate. Problema este, însă, că aceste companii sunt și unii dintre marii angajatori în regiuni cu șomaj ridicat. Se poate presupune foarte normal că o companie de stat care ani la rândul nu a avut resursele necesare pentru a achita contribuțiile sociale nu le va avea, în mod miraculos, nici începând cu anul viitor, când contribuțiile vor fi transferate în sarcina angajaților, în ideea că angajatorii vor fi astfel obligați să le achite. Kasparov vine în premieră în România.

Lista actualizată a companiilor datornice la obligații sociale, care poate fi citită integral mai jos, relevă că primele 10 poziții sunt ocupate autoritar de către societăți de stat.

Lista datornicilor blamați de Guvern ca rău-platnici este deschisă de Compania Națională a Huilei (3,7 miliarde lei), Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor (aproape 942 milioane lei) și Societatea Națională a Căilor Ferate Române (601,6 milioane lei). Măsura trecerii integrale a contribuțiilor în sarcina angajatului a nemulțumit multă lume, inclusiv sindicate. Motivul este că Guvernul transferă prin Ordonanță de Urgență contribuțiile angajatorului în sarcina angajatului, urmând ca, în sectorul privat, orice majorare a brutului pentru a acoperi aceste cheltuieli să fie negociată de angajat cu angajatorul. Angajatorul, chiar dacă nu ar înregistra un cost mai mare din majorarea brutului, poate decide, însă, să nu crească salariul angajatului sau să-i acorde o majorare care nu acoperă întreaga diferență, caz în care salariul angajatului din privat urmează să scadă.

Persoanele cu salariul minim au garantată majorarea pentru a acoperi transferul contribuțiilor, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, întrucât salariul minim este stabilit prin lege, iar de la începutul anului următor acesta a fost prevăzut să crească la 1.900 de lei.

Lista completă a celor mai mari 500 de datornici poate fi consultată aici

Companiile statului din industria minieră se află de mulți ani în topul datornicilor, însă autoritățile statului nu au luat măsuri pentru recuperarea acestor restanțe uriașe. Aceste firme sunt printre cei mai mari angajatori în zonele în care activează, zone care în multe cazuri, cum sunt cele miniere, înregistrează rate foarte ridicate ale șomajului. Totodată, un alt aspect care șochează la lista datornicilor, este că pe aceasta sunt prezente preponderent companii românești, ceea ce înseamnă că o atitudine mai dură a autorităților va afecta în principal companiile deținute de statul român sau de antreprenori români. Mesajul ministrului Finanțelor pentru cei care nu plătesc – dosar penal și executare Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că peste 157.000 de angajatori erau înregistrați la sfârșitul lunii septembrie ca neplătind contribuțiile sociale pentru angajat, aproape jumătate din numărul total de angajați fiind astfel în categoria celor pentru care nu sunt achitate contribuțiile angajatorului. Ministrul a explicat astfel decizia Guvernului de a schimba Codul Fiscal, inclusiv prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

 “La data de 30 septembrie 2017, există 157.698 de angajatori care nu au plătit contribuții sociale pentru angajații lor. Numărul angajaților aferent acestor companii este de 2,076 milioane. Este o pondere foarte mare a celor care până acum evitau plata contribuțiilor sociale ale angajatului către bugetul de stat. Măsura va fi completată cu introducerea sancțiunii de evaziune fiscală și realizarea unui dosar penal în momentul în care angajatorul face reținere la sursă și refuză să plătească mai departe către statul român și bugetul de stat contribuțiile reținute angajatului”, a spus ministrul.

Cifrele ANAF prezentate însă de Profit.ro relevă că, de fapt, doar 35.750 firme și 10.900 persoane fizice apar cu datorii pe liste. Mișa a avertizat că angajatorii care nu vor achita contribuțiile sociale ale angajaților, reținute la sursă, vor avea dosar penal, Fiscul urmând totodată să intensifice acțiunile de executare silită a proprietarilor de firme care nu virează la timp aceste contribuții. “Cine «fură» practic astfel banii angajaților, nevirând contribuțiile reținute la sursă, va avea dosar penal”, a spus ministrul, într-o emisiune la Antena 3.

Neplata contribuțiilor a mai fost considerată infracțiune, dar în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea este neconstituțională, din cauza definirii neclare a “reținerii la sursă”, astfel că angajatorii trebuie sancționați doar cu amendă. Datoriile istorice și datoriile care pot fi recuperate Datele ANAF arată că din arieratele de 18,43 miliarde de lei la contribuții, sumă valabilă la 30 septembrie, Fiscul consideră că poate recupera mai puțin de un sfert. Astfel, la jumătatea anului, cele mai recente date disponibile, ANAF clasifica drept arierate recuperabile la bugetele de asigurări sociale sume totalizând doar 4,1 miliarde de lei.

Arieratele nerecuperabile sunt în principal cele istorice, printre care cazuri de firme intrate în faliment cu active insuficiente pentru a acoperi plata datoriilor sau firme intrate în insolvență. Astfel, pe listele de datornici ale Fiscului rămân de la an la an firme de la care ANAF nu va mai recupera niciodată sumele restante.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii