Acasă Economic CEZ continuă retehnologizarea sistemului hidroenergetic de pe Bârzava Superioară

CEZ continuă retehnologizarea sistemului hidroenergetic de pe Bârzava Superioară

DISTRIBUIȚI

lucrari demolare CHE Grebla 1

Rezervele actuale de apă din lacurile de pe Bârzava Superioară au un nivel satisfăcător

CEZ continuă retehnologizarea sistemului hidroenergetic de pe Bârzava Superioară. Execuţia efectivă a lucrărilor a început în luna iulie 2012, cu dezasamblarea vechilor utilaje, în urma obţinerii tuturor avizelor legale necesare. După finalizarea lucrărilor de demontare a utilajelor şi a instalaţiilor electrice, s-a trecut la demolarea fundaţiilor vechi în vederea adaptării acestora la noile echipamente. În pofida condiţiilor meteorologice deosebite din al doilea semestru al anului 2012 şi începutul lui 2013 şi a accesului dificil din zonă, lucrările la canalele de aducţiune au fost executate într-o proporţie ridicată şi, în prezent, sunt reluate în vederea finalizării. În timp ce lucrările în interiorul celor 4 microhidrocentrale continuă, una dintre priorităţile actuale ale retehnologizării o reprezintă lucrările la reţelele electrice şi racordarea la sistemul energetic naţional. Lucrările se află în faza de aprobare a documentaţiei tehnice de către operatorul de transport, respectiv operatorul de distribuţie, fiind deja eliberate autorizaţiile de construire pentru instalaţiile electrice de racordare.
În ceea ce priveşte nivelul acumulărilor de apă, lucrările nu afectează rezervele din lacurile de pe Bârzava. De exemplu, lacul Gozna este în prezent plin în proporţie de peste 80% din capacitatea totală, fiind aşteptate noi precipitaţii în perioada următoare. Având în vedere şi că producţia de energie este oprită până la finalul proiectului, nivelul lacului, cel mai probabil, se va menţine ridicat şi la debutul sezonului turistic din acest an.
În plus faţă de proiectul de retehnologizare, echipa TMK Hydroenergy Power continuă să deruleze lucrări curente de reparaţii şi mentenanţă. În 2012, de exemplu, cu forte proprii, echipa companiei a defrişat aproximativ 20 de km pe traseul liniei electrice aeriene de 35 kV, a reparat zidul de sprijin al Castelului Breazova şi grinda de coronament a Barajului Timiş Trei Ape. O altă lucrare de importanţă maximă pentru siguranţa barajului şi a populaţiei din aval finalizată de TMK Hydroenergy a fost lucrarea de reparaţii la barajul Gozna, lucrare la care şi-au adus aportul şi o serie de specialişti externi.
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi de Sud- Est şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power. Grupul CEZ investeşte, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac. Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa se desfăşoară în mai multe etape – prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă se desfăşoară în zona Cogealac şi Grădina, include 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizată să fie pusă in functiune până la sfârşitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse în România, incluzând marile hidrocentrale. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian. In 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de modernizare.

Comentarii

comentarii