Acasă Actualitate Chirurgii de la Ortopedie II Timişoara au montat o proteză pentru un...

Chirurgii de la Ortopedie II Timişoara au montat o proteză pentru un hemofilic din aceleaşi materiale utilizate de Ferrari

DISTRIBUIȚI

FOTO

Premiară medicală

Medicii chirurgi specialişti de la Clinica II Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara au realizat o nouă premieră medicală. Ei au operat pacientul hemofilic cu numărul 100 şi i-au montat o endoproteză la genunchi din aceleaşi materiale utilizate la pistoanele maşinilor Ferrari. Prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, şeful clinicii, a declarat, joi, 15 martie, că este prima proteză de acest fel utilizată la un pacient hemofilic.

Boala moştenită de băieţi de la mamă

Hemofilia este una dintre cele mai îngrozitoare maladii, este moştenită de fătul de sex masculin de la mamă şi are la bază deficitul factorului F VIII sau IX ce participă la cogularea sângelui. Din această cauză au loc sângerări, iar rănile nu se mai vindecă dacă pacientul nu primeşte factorul de substituţie. Prof. univ. dr. Margit Şerban, şefa Clinicii de Oncohematologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, a precizat că hemofilia este o boală cronică şi rară şi afectează 100 de oameni dintr-un milion. Nota definitorie a bolii este sângerarea excesivă prelungită, fără tendinţa de oprire. Toate tipurile de hemofilie se caracterizează prin tendinţa de sângerare sau hemoragie. Indiferent de locul unde se produce sângerarea în lipsa unui tratament specializat cu factorul de coagulare care lispeşte din organism, pierderea de sânge poate avea efecte dezastruoase pentru pacient. În Timiş, sunt înregistrate 150 de cazuri, iar la nivel de ţară 1.500, dar numărul lor este mai mare. Până la 75% au grad de handicap şi necesită intervenţii chirurgicale.

Dr. Poenaru cere să se mărească procentul din PIB pentru Sănătate

Conf. univ. dr. Jenel Pătraşcu a efectuat 90% dintre operaţii la hemofilici. El a declarat că pacientul cu numărul 100 avea genunchiul aproape anchilozant. Endoproteza aplicată este una dintre cele mai scumpe şi este formată din oxinium şi zirconium, un material din care se fac şi pistoanele maşinilor Ferrari. Are o garanţie de până la 30 de ani.

Pacientul a spus, joi, 15 martie, că se simte bine după operaţie, dar viaţa persoanelor care suferă de hemofilie este foarte grea în România.

Dr. Poenaru a amintit că acest Compartiment de Chirurgie Osteoarticulară al bolnavilor hemofilici din Clinica II Ortopedie primeşte de la minister fonduri numai pentru o intervenţie chirurgicală, pe an, deşi medicii operează până la 12 pacienţi din întreaga ţară, dar cu ajutoarele ce vin din străinătate, îndeosebi din Germania. Vineri, 16 martie, va fi operat un alt pacient hemofilic, venit din Mangalia. În cadrul compartimentului sunt consultaţi şi trataţi pacienţi din toată ţara. Din 2001, de când s-a înfiinţat compartimentul, până în prezent, au fost 156 pacienți.

Dr. Poenaru atrage atenţia că Guvernul României alocă pentru Sănătate 3,6% din PIB, ceea ce este extrem de puţin. „Noi cerem ca pentru Sănătate să se mărească acest procent. Exemplu: în Ungaria procentul este de 7%, iar în Germania 10%”, a spus prof. dr. Poenaru.

Cu acest prilej, joi, 15 martie, a fost prezentată şi expoziţia de tablouri donată de Popa’s Clinicii II Ortopedie. Expoziţia cuprinde două tronsoane: unul cu profesori ortopezi din străinătatate, începând cu Israelul până în SUA, care au lucrat la Clinica II Timişoara sau au oferit burse de studii pentru medicii autohtoni, iar alt tronson îi prezintă pe profesorii ortopezi români cei mai celebri. „E onorant să îi avem aici expuşi în tablouri pe maeştrii ortopezi. E o donaţia a lui Popa’s”, a spus prof. Poenaru.

Comentarii

comentarii