Acasă Actualitate CJ Timiş va deschide trei centre de legume-fructe, în parteneriat cu Consiliul...

CJ Timiş va deschide trei centre de legume-fructe, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Csongrad, din Ungaria

DISTRIBUIȚI

IMG 0358

Centrele vor avea funcţiuni de achiziţie legume-fructe, stocare temporară şi pe termen mediu, marketare cu diverse branduri, vânzare în cantităţi mari şi preprocesare – ambalare, uscare. Ţinta de desfacere a mărfii va fi euroregiunea DKMT şi UE

 

În curând, micii, dar şi marii producători de legume-fructe din Timiş vor avea o mână de ajutor în a-şi vinde produsele. CJ Timiş va dezvolta trei centre de legume-fructe pe cuprinsul celui mai vestic judeţ al ţării. Centrul multifuncţional pentru legume şi fructe va fi dezvoltat în parteneriat cu dieceza romano-catolică din judeţul Csongrad şi cu Consiliul Judeţean Csongrad. Pe partea românească cu USAMVB şi două comune partenere. În judeţul Timiş va exista un centru principal în zona Timişoarei, cel mai probabil în Parcul Industrial, şi două subcentre în zona Tomnatic-Periam-Gottlob, unde se face demult legumicultură, pomicultură, şi în zona Belinţ.

Se vor construi trei clădiri noi

„Operaţionalizarea acestui proiect presupune implicarea tuturor producătorilor de legume şi fructe, fie ei fermieri sau asociaţi, totodată procesatori în domeniu din diversele magazine de desfacere, mai mici sau mai mari, şi cumpărători, cetăţenii – clienţii finali care vor putea să cumpere legume şi fructe produse local, mai ieftine şi mai calitative”, spune Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. Universitatea de Ştiinţe Agricole va oferi diverse servicii de specialitate, cum ar fi – de analize de laborator, certificare, branding al produselor – va fi foarte improtant să existe branduri, consultanţă, training, prognoze de piaţă. Se vor construi trei clădiri noi. Centrele acestea vor avea funcţiuni de achiziţie legume-fructe, stocare temporară şi pe termen mediu, marketare cu diverse branduri, vânzare în cantităţi mari şi preprocesare – ambalare, uscare. Ţinta de desfacere a mărfii va fi euroregiunea DKMT şi UE.

Proiectul demarează în 2015

„Ne vom gândi şi la servicii de logistică – este de dorit să avem şi un parc propriu logistic, cu ajutorul căruia să ridicăm marfa de la uşa fermierului. Alt beneficiu major indirect este crearea de locuri de muncă şi susţinerea micilor producători, care în felul acesta fac acel numit self-eployment – se autoangajează făcând un minibusiness. Important este ca toată marfa de legume-fructe care se produce să nu mai fie aruncată, să fie furnizată mai ieftin către procesatorii locali şi către consumatorii finali, eliminând intermediarii care adaugă comisioanele proprii. Preluăm toată marfa, eliminăm intermediarii şi o vindem către clientul final. Un alt aspect este încurajarea fermierilor să reînceapă să producă legume-fructe, pentru că, din păcate, în ultimii ani, trendul a fost descrescător. Vrem să încurajăm asocierea între producători, astfel vom avea o mai mare putere de planificare a producţiei şi negociere”, spune Marian Vasile. Proiectul este estimat la o valoare de 18 milioane de euro, iar judeţului Timiş îi vor fi alocate undeva între 11 şi 12 milioane de euro finanţare europeană pentru proiectele strategice, Proiectul ar putea demara în 2015, urmând a fi implemnetat în 2-3 ani.

 

Comentarii

comentarii