Acasă Actualitate CNSU se reunește luni pentru a pregăti noi restricții după cele patru...

CNSU se reunește luni pentru a pregăti noi restricții după cele patru zile cu peste 2000 de cazuri noi de coronavirus

1427
DISTRIBUIȚI

Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește luni pentru a lua decizii penru perioada următoare în condiţiile în care de patru zile România a înregistrat zilnic peste 2.000 de îmbolnăviri COVID-19. Sâmbătă, România a înregistrat un nou record negativ privind numărul pacienţilor în stare gravă la ATI. Autorităţile avertizează că în multe zone, inclusiv în Bucureşti, nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID-19. Deja mai multe ţări din Europa reintroduc carantina.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 2.064 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore după efectuarea a 24.847 de teste. Este a patra zi consecutivă în care numărul bolnavilor zilnici se menţine peste 2.000. Alte 32 de persoane infectate cu coronavirus au murit. De asemenea, numărul pacienţilor în stare gravă internaţi la Terapie Intensivă a atins sâmbătă un nou record – 583 de paturi ocupate în toată ţara, în condiţiile în care specialiştii în sănătate avertizează că în mai multe zone, inclusiv în Bucureşti, situaţia de la ATI este critică şi nu mai sunt locuri.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, avertizează că regulile de prevenire a infectării cu noul coronavirus nu vor fi respectate de populaţie, atunci vom înregistra o creştere progresivă a numărului cazurilor de Covid-19 în următoarea perioadă.

“Sunt 583 de pacienţi la Terapie Intensivă dintre 179 sunt cei care sunt pe ventilaţie mecanică. Dar nu doar Terapie Intensivă, ci adresabilitatea pe care o vedem la unităţile de primire urgenţe pentru patologie respiratorie sau pentru febră, precum şi aglomerările din secţiil de boli infecţioase sau pneumologie, spitale suport Covid sunt readaptate în această perioadă. Încă de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judeţe să reevalueze acele spitale care erau suport Covid şi care au solicitat pentru activitate non-Covid să fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum şi a disponibiliza tot ce înseamnă 10% din paturile de Terapie Intensivă în rezervă pentru orice eventualitate. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri, încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Întrebat care sunt motivele creşterii cazurilor de Covid-19 în ultima perioadă, Nelu Tătaru a răspuns: “Am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale. Avem aceeaşi parametri pe care îi menţinem. La nivelul a tot ce înseamnă activităţi economice, că este restaurant, că este teatru, că este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora, tot ce înseamnă indice de până în 1, 1 şi 3 sau peste 3 va readapta o activitate şcolară, iar organele în drept vor face acea evaluare ca acele precauţii să fie respectate”.

Ministrul a mai precizat că o localitate intră în carantină atunci când indicele cazurilor de Covid-19 trece de trei.

“Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă şi când avem un indice peste 3. Sunt şi localităţi care au un indice peste 3, dar focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienţii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate şi carantinate, nu va fi carantinată acea localitate. Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evoluţia după o vară întreagă şi reluări de activităţi şi în care avem nişte precauţii care există de la începutul verii când am început relaxările”, a explicat Nelu Tătaru.

El a precizat că dacă cetăţenii respectă normele de protecţie, atunci numărul cazurilor de Covid-19 se va putea stabiliza la două mii pe zi, iar în caz contrar vom asista la o creştere exponenţială a numărului de infectări cu noul coronavirus.

“Dacă fiecare dintre noi respectă acele norme, ar trebui să stabilizăm acel plafon în jur de 2.000 ca să putem să ne gândim la vremuri mai bune. Dacă nu respectă aceste norme, vom vedea o creştere progresivă, exponenţială în următoarea perioadă. Nu trebuie să ne gândim doar la un număr de cazuri care creşte, toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluat de un corp medical deja obosit, de peste şapte luni de pandemie”, a mai afirmat Nelu Tătaru, conform romaniatv.net.

Comentarii

comentarii