Acasă Actualitate Concert simfonic dedicat centenarului nașterii Mitropolitului Nicolae al Banatului

Concert simfonic dedicat centenarului nașterii Mitropolitului Nicolae al Banatului

DISTRIBUIȚI

Cu prilejul marcării centenarului nașterii regretatului Mitropolitul Nicolae Corneanu, Arhiepiscopia Timișoarei a organizat mai multe manifestări comemorative, în rândul cărora se înscriu concertul simfonic de la Filarmonica „Banatul” și expoziția fotografică, „File din albumul Mitropolitului Nicolae Corneanu”, desfășurat vineri, 24 noiembrie, cu sprijinul familiei Dorina și Karl-Ernst Nowak din Germania.

Cu binecuvântarea Mitropolitului Ioan al Banatului, la deschiderea evenimentului de la Filarmonica Banatul a fost prezent pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, care a evocat personalitatea complexă a ierarhului bănățean.

Au mai luat cuvântul doamna Dorina Nowak și prof. univ. dr. Margit Șerban, de la Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara, care au rememorat îndeosebi momentele legate de implicarea fostului chiriarh bănățean în acțiunile consacrate zidirii unui nou bloc operator la  Spitalul de copii din Timisoara și renovarea capitală a acestuia, cu sprijinul unor instituții și personalități ale vieții publice și culturale din Germania.

 De altfel, protocolul oficial privind  proiectul pentru începerea lucrărilor la spitalul timișorean a fost semnat chiar în biroul mitropolitului Nicolae.  Fotografiile momentului și semnătura mitropolitului pot fi văzute în expoziția fotografică.

De asemenea,  în expoziție sunt expuse și fotografii cu turneul Filarmonicii din Timisoara în Germania, unde familia Nowak și fundația pe care au înființat-o au organizat mai multe concerte în beneficiul Spitalului de copii.

Cu soprana Eugenia Moldoveanu ca solistă și cu Peter Oschanitzki la pupitru, orchestra Filarmonicii Timișorene, însoțită de reputații muzicieni Remus Georgescu, Diodor Nicoară, Ioan Fernbach, ieșea pentru prima dată după anii comunismului în străinătate.

Primul concert caritabil a avut loc  la Castelul Hohenzollern din Hechingen,în prezența reginei Ana a României, a Principesei Donata a Prusiei, a ambasadorului SUA în Germania , a altor oficialități și personalități. Inițiativa aceasta s-a bucurat și de susținerea președintelui Bundestagului german, Rita Sussmuth, așa încât fondurile necesare construirii au fost adunate într-un timp relativ scurt.

Au urmat apoi alte concerte ale Filarmonicii Banatul, mai ales în localități din nordul Germaniei, la care a participat și mitropolitul Nicolae, de fiecare dată adresând un cuvânt de suflet participanților. Multe din aceste momente au fost surprinse în expoziția de fotografie aflată în foaierul Filarmonicii Banatul din Timișoara.

După deschiderea expoziției, a urmat concertul simfonic susținut de Filarmonica Banatul, dirijată de către dl. Radu Popa, dedicat mitropolitului Nicolae Corneanu, în deschiderea căruia au rostit alocuțiuni dl. Dan Simion, directorul artistic al filarmonicii și preotul Ionel Popescu, vicar eparhial.

Programul muzical, la care au participat foarte mulți preoți și credincioși timișoreni, inclusiv membri ai familiei fostului mitropolit și instrumentiști ai filarmonicii de acum 30 de ani, a inclus Simfonia nr. 5- Adagietto de G. Mahler, Concertul pentru fagot și orchestră în si bemol major, K. 191, solist Constantin Barcov ( Suedia) și Simfonia nr.1 în re major,D.82, de F. Schubert.

Prin intermediul acestor manifestări comemorative, generațiile tinere au posibilitatea de a cunoaște strădaniile mitropolitului Nicolae Corneanu pe tărâm filantropic și modul exemplar în care el a colaborat cu conducerea Universității de Medicină și a Spitalului de copii, cu Filarmonica Banatul, cu fundațiile și asociațiile caritabile creștine din Germania și cu reprezentații cultelor din Timișoara – este mesajul Mitropoliei Banatului.

Comentarii

comentarii