Acasă Economic Condiții de formare profesională și angajare îmbunătăţite în regiunea frontalieră dintre România...

Condiții de formare profesională și angajare îmbunătăţite în regiunea frontalieră dintre România și Ungaria, datorită proiectului Inițiativa comună de ocupare a forței de muncă

DISTRIBUIȚI

Acesta este unul dintre cele mai semnificative provocări în prezent pentru regiunea transfrontalieră maghiaro-română, constând în șomajul pe termen lung, activitatea redusă și lipsa forței de muncă calificate. La atenuarea acestor probleme a contribuit proiectului de Inițiativă comună pentru ocupare a forței de muncă (proiectul JEDI ROHU-452) implementată în cadrul Programului INTERREG V-A România-Ungaria. Drumul proiectului a cuprins o gamă variată de acțiuni pentru realizarea obiectivelor sale: creșterea ocupării forței de muncă în regiunea transfrontalieră maghiaro-română prin dezvoltarea condițiilor de pregătire profesională, echilibrarea cererii și ofertei pe piața muncii, precum și facilitarea mobilității forței de muncă.

Cele șase parteneri ai proiectului (Centrul de Pregătire Profesională Szeged, Agenția de Dezvoltare Euroregională Dunărea-Criș-Mureș-Tisa, Dieceza Szeged-Csanád, Societatea Nonprofit cu Răspundere Limitată pentru Inițiative de Integrare Europeană Homokhát, Județul Timiș și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Timiș) au colaborat pentru organizarea evenimentelor transfrontaliere axate pe angajarea forței de muncă bilingvă maghiar-română și dezvoltări infrastructurale.

Din scopul îmbunătățirii condițiilor de formare profesională din regiune, partenerul principal, Centrul de Pregătire Profesională Szeged a achiziționat echipamente pentru instruirea practică în instituțiile sale, asigurând astfel că tinerii dobândesc cunoștințele practice conforme cu cerințele întreprinderilor și îmbunătățind șansele lor de angajare. De asemenea, s-au organizat tabere de vară și evenimente de orientare în carieră pentru elevii români și maghiari, având drept obiectiv prioritar promovarea oportunităților de formare profesională pentru tineri.

Agenția de Dezvoltare Euroregională Dunărea-Criș-Mureș-Tisa a implementat numeroase evenimente care se concentraează asupra ocuparea forței de muncă în județele Csongrád-Csanád, Arad și Timiș. În prima parte a activităților s-au desfășurat sesiuni interactive care au abordat aspectele practice ale muncii pe linia de producție, concentrându-se pe patru domenii tematice: securitate, producție eficientă, IT/digitalizare și calitate, în timp ce cea de-a doua parte a evenimentului a constat în evaluarea competențelor angajaților.

În cadrul extinderii Liceului Catolic al Prințului Arpád desfăşurată în localitatea Kistelek, partenerul de proiect Dieceza Szeged-Csanád a creat o bucătărie și o patiserie de învăţământ, oferind astfel orașului noi oportunități de formare profesională. Pe lângă achiziția noilor echipamente, proiectul include modernizarea centrului termic al bucătăriei, instalarea unui sistem de panouri solare, precum și amenajarea curții clădirii. Dezvoltarea materialelor educaționale digitale este şi ea în curs de desfășurare.

În Mórahalom, datorită partenerului de proiect Societatea Nonprofit cu Răspundere Limitată pentru Inițiative de Integrare Europeană Homokhát, s-a deschis un spațiu de învățare numit “Vanilla”, unde elevii bucătari și ospătari pot exersa meseria lor într-un mediu real. Oferta educațională în domeniul formării profesionale din oraș a fost extinsă cu un atelier de cofetărie și o bucătărie dietetică de învăţământ, contribuind la dobândirea de către tineri a unor competențe practice actualizate și la sporirea proporției de forță de muncă calificată în regiune.

Echipamentul modern și conform cu reglementările reprezintă o parte prioritară a locurilor de practică create în cadrul proiectului. Achizițiția de echipamente a fost realizată în conformitate cu prevederile legii privind formarea profesională, garantând achiziționarea și integrarea mașinilor, echipamentelor și consumabililor moderne. Astfel, elevii pot lucra cu cele mai noi tehnologii și instrumente, contribuind astfel la dobândirea unei competențe profesionale excelente și la o integrare rapidă pe piața muncii.

Datorită partenerilor de proiect români, condițiile de formare profesională din România s-au îmbunătățit, iar în cadrul activităților din județul Timiș s-a construit un spaţiu de formare profesională numit Centru Comunitar de Învățare Permanentă. Noul centru desfășoară activități de formare profesională și integrare socio-profesională în condiții moderne, în spații bine dotate, și organizează evenimente comunitare. Cursurile specializate și programele organizate în noul centru sunt destinate întregii populații a județului Timiș și contribuie la creșterea nivelului de calificare a populației, facilitând integrarea pe piața muncii. Un obiectiv important pe termen scurt și lung al centrului este să contribuie la dezvoltarea personală, integrarea socio-profesională și a comunității prin oferirea cursurilor și programelor adaptate nevoilor pieței muncii.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Timiș a organizat cu succes numeroase evenimente profesionale în cadrul proiectului. Printre acestea s-au numărat evenimente informative de orientare în carieră și târguri de angajare a forței de muncă transfrontaliere pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, s-au desfășurat conferințe și excursii profesionale hibride în Timișoara pentru partenerii de proiect și personalul de formare profesională.

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați: www.jedirohu.com

Comentarii

comentarii