Acasă Sănătate Conf. dr. Șerban Negru, Oncohelp Timișoara: ”Cancerul pulmonar – o boală ucigașă,...

Conf. dr. Șerban Negru, Oncohelp Timișoara: ”Cancerul pulmonar – o boală ucigașă, dar depistată la timp se poate vindeca”,

DISTRIBUIȚI

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara și MSD România au lansat joi, 7 septembrie, la Spitalul Victor Babeș Timișoara, campania de prevenție și informare GrijădePlămâni.

La nivelul Uniunii Europene, se înregistrează 450.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Prognosticul de supraveghere la cinci ani este limitativ de 75 -80%.

Incidența cancerului pulmonar este de 17% la bărbați și 7 -8% la femei.

Prof.univ.dr. Cristian Oancea, managerul prof. univ. dr. medic primar pneumologie si managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, a explicat că în abordare integrată a luptei împotriva acestei patologii e nevoie de trei de trei strategii:

  1. În primul rând de prevenție. Asta înseamnă o educație încă de la școală apoi la maturitate și la vârsta a treia.
  2. În al doilea rând, e nevoie de proiecte de screening, fiindcă dacă are loc diagnosticarea în stadiile incipiente, se câștigă ani pentru viața pacienților.
  3. În al treilea rând, e nevoie evident de tratamente de ultimă generație, care pot să aducă de asemenea ani în viața pacienților.

La bărbați incidență mortalității este pe primul loc de cancer de pulmonar, iar la femei, de cancerul de sân.

De ce a spital ajung pacienți în stadiile avansate ale bolii?

”Asta deoarece cancerul pulmonar nu doare, iar tumora crește, se dezvoltă și omul nu știe și ajunge la noi când scuipă sânge sau are o tuse persistentă care nu se mai oprește sau are o respirație șuierătoare, iar tumora acoperă o bronhie.

În aceste stadii avansate, de trei – patru, pronosticul de supraviețuire este de un an. maxim doi. Așadar avem nevoie de aceste programe de prevenție și de screening în rândul populației, pentru ca tratamentul se poate fi aplicat în primele stadii, atunci când este depistat”, a concluzionat prof. Oancea.

Conf.univ.dr Șerban Negru, medic primar oncolog președintele Asociației Oncohelp Timișoara, a atras atenția că acest cancer pulmonar este cel mai mare ucigaș malign dintre toate cancerele.

În ultimii 50 de ani, până în anii 2015- 2020, rata de supraviețuire a fost de până la cinci ani, în proporție de 14 -15%.

Lucrurile s-au schimbat foarte tare de când au apărut imunoterapia și terapiile țintite, totuși situația nu arată spectaculos de pozitivă. Astăzi lucrurile arată mai bine, dar totuși e puțin.

25 -30% rata de supraviețuire este pentru unii pacienți care au un cancer specific.

”Nici azi nu te bucuri când știi că ai o șansă din trei sau din patru să trăiești pe termen lung atunci când ai un cancer metastatic.

De aceea este fundamentală comunicarea foarte bună a oncologilor cu medicii de familie și cu pneumologii, pentru a depista cât mai rapid un caz de cancer pulmonar, o boală care este ucigașă, dar dacă este depistata la timp, sunt șanse de a o vindeca”, a fost mesajul optimist al conf. univ. dr. Șerban Negru.

Cezar Irimia, președintele FABC, a explicat că aceasta este o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate.

Proiectul pune bazele unei intervenții educaționale pentru populație susținute de FABC, mai multe centre medicale cu reputație pe plan național.

Este vorba de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca), Societatea Națională de Medicină Familiei și MSD România.

Proiectul include și lansarea unei platforme digitale de informare a publicului, https://grijadeplamani.ro, care oferă detalii esențiale despre factorii de risc ai cancerului pulmonar și abordează miturile privitoare la această afecțiune. O intervenție online din Austria a avut și dr. Mihai Sorin Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Vorbitorii au abordat teme importante precum situația bolnavilor de cancer din regiunea de vest a României, importanta prevenției și a screening-ului, metode de tratament și acces la tratament, diagnosticul timpuriu și șansele de recuperare.

Cancerul pulmonar sau bronhopulmonar reprezintă o multiplicare necontrolată a celulelor la nivelul plămânilor.

Există două tipuri principale de cancer pulmonar: cancerul pulmonar fără celule mici (Non-small cell lung cancer, NSCLC) este cel mai frecvent tip, reprezentând între 80% și 85% din numărul total de cazuri de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar cu celule mici (Small cell lung cancer, SCLC), între 10% și 15% din numărul total de cazuri de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților români și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, colorectal și cancerul de col uterin.

Peste 12.000 de români sunt estimați a fi diagnosticați în fiecare an cu cancer pulmonar.

 

Comentarii

comentarii