Acasă Administraţie Consiliul Local și-a dat acordul pentru construirea unui stadion de 15.000 de...

Consiliul Local și-a dat acordul pentru construirea unui stadion de 15.000 de locuri pe Calea Buziașului

DISTRIBUIȚI

Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru stadionul pe structură metalică pe care Primăria Timișoara vrea să îl construiască pe Calea Buziașului. Acesta ar urma să aibă 15.160 de locuri, din care 588 locuri VIP și 102 locuri la loje, și care să ocupe o suprafață de 52.668 mp. Valoarea totală a investiției ar urma să fie de 113.238.383,52 lei, inclusiv TVA.

„În acest context, stadionul propus va putea găzdui atât desfășurarea competiţiilor oficiale de fotbal, cât si pentru antrenamentele echipelor din centrele de copii și juniori. Efectul pozitiv pe  termen  scurt  ar  fi  de  reprezentare  la  cel  mai  înalt  nivel  a echipelor  locale  de  fotbal,  de expunere internaţională a oraşului Timişoara, de dezvoltare a turismului sportiv în Timişoara, iar pe termen lung continuitatea proiectului de dezvoltare a fotbalului timişorean pe toate nivelurile de reprezentare, de la copii până la seniori”, se arată în raportul de specialitate care a însoțit proiectul de hotărâre privind „aprobarea documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici – faza S.F. și a anexei privind descrierea sumară a investiției pentru obiectivul «Amenajare terenuri de sport – Construire stadion pe structură metalică»”.

Consilierul local independent Adrian Orza a spus că va vota proiectul, dar are câteva lucruri de adăugat, amintind și că CNI va construi un nou stadion în locul actualului „Dan Păltinișanu”. „Nu știu dacă vom avea destule echipe ca să joace pe asemenea stadioane. (…) Mi-ar fi plăcut să continuăm construcția de terenuri de sport la școli. Dacă nu avem echipe care să necesite stadioane de mari anvergură, putem avea infrastructură pentru sportul de masă. Avem unele școli, dau exemplul Generală 13, unde ultima oară când s-a intervenit acolo a fost în 1968”, a spus Orza.

Subliniind că, în opinia lui, ar trebui susținute atât sportul de masă, cât și echipele de performanță, Orza a completat: „Sunt orașe în lumea asta largă care se construiesc în jurul unei echipe de fotbal, de baschet. Nu știu când se va termina cu povestea banilor băgați în sport, dacă e legal sau nu. Dacă vorbim de bine sau rău, cred că majoritatea oamenilor ar fi de acord. (…) Cred că ar trebui să ne concentrăm în perioada asta, când doar visăm să avem din nou o emulație, o vibrație în jurul sportului de performanță, și pe sportul de masă”.

Robu, „din concediu, proaspăt ieșit din mare”, după cum a spus chiar el, a precizat că este total de acord cu Orza, dar, în unele momente, politicul intervine prea mult. De exemplu, a spus edilul-șef, când a propus ca terenurile școlilor să fie deschise publicului larg, nu toți directorii, în special cei de la PSD, nu au fost de acord. În schimb, a mai precizat primarul, un astfel de stadion poate atrage și alți investitori, care să sprijine și sportul de masă.

În aceeași ședință, la întrebările consilierilor, Robu a mai precizat că stadionul este deja prevăzut pe bugetul din acest an, că terenul va fi unul de cea mai înaltă calitate, că stadionul este gândit pentru a fi multifuncțional și că vor fi avute în vedere și facilități inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

Astfel, după aprobarea indicatorilor din Studiul de Fezabilitate – în unanimitate, cu 18 voturi – până la construirea stadionului, primăria va trebui să realizeze licitație și pentru proiect tehnic și execuție. Cele două vor fi făcute la pachet, a spus viceprimarul Dan Diaconu. Stadionul va fi finalizat, promite Robu, până la finalul anului 2022.

Studiu de fezabilitate recomandă, pe lângă construcția metalică, realizarea și unui parc, amenajarea de drumuri, parcaje și marcaje pietonale, rețele utilitare trase prin subteran și surse de energie alternativă, în scenariul cel mai favorabil.

Comentarii

comentarii