Acasă Eveniment „Consiliul Superior al Magistraturii îşi doreşte legea insolvenţei persoanei fizice”

„Consiliul Superior al Magistraturii îşi doreşte legea insolvenţei persoanei fizice”

DISTRIBUIȚI

tribunalAfirmă judecătorul Norel Popescu, membru al CSM

Tribunalul Caraş-Severin şi-a susţinut recent bilanţul anual. Potrivit unor reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, prezenţi la bilanţ, Tribunalul contribuie consistent la o bună imagine a justiţiei în opinia publică, a declarat judecătorul Norel Popescu, din partea CSM,  prezent la Reşiţa.
„Acest lucru este dovedit de cifre şi mă refer aici şi la mecanismul de cooperare şi verificare publicat de curând, în care se reţine faptul că magistraţii din România reprezintă un corp profesional bine pregătit. Noi am făcut, la nivelul CSM, anumite analize şi pot să vă spun că, raportat la Tribunalul Caraş-Severin, rata de rentabilitate în soluţionrea cauzelor încadrează instanţa la superlativ, adică, este foarte eficientă. Şi am în vedere aici şi termenul de soluţionare a cauzelor”, a precizat reprezentantul CSM.
Potrivit judecătorului CSM, există, mai nou, o provocare, care ar putea afecta volumul de activitate al instanţelor, şi anume, legea insolvenţei persoanei fizice. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii este de acord cu această lege şi chiar şi-o doreşte, numai că va trebui să se ţină cont şi de un studiu de impact asupra posibilităţii instanţei de a absorbi şocurile, raportat la volumul de activitate ce se preconizează a veni spre instanţe şi care ar putea creşte termenele de soluţionare, spune judecătorul Norel Popescu.  
Totodată, judecătorul Mona Lisa Neagoe, tot din partea CSM, consideră că o iniţiativă lăudabilă, atât a conducerii, cât şi a întregului personal din Tribunalul Caraş-Severin, o reprezintă faptul că a existat o preocupare deosebită în ceea ce priveşte scurtarea termenelor de soluţionare a cauzelor şi pentru unificarea practicilor administrative la nivelul tribunalului, dar şi la nivelul judecătoriilor arondate. De asemenea, pentru pregătire profesională a judecătorilor şi personalului auxiliar, în contextul provocărilor apărute ca urmare a noilor reglementări apărute anul trecut.
„Vorbim despre modul în care conducerea a gândit constituirea unor grupuri de lucru pentru analizarea motivelor de tergiversare a cauzelor şi pentru găsirea de soluţii comune pentru eliminarea deficienţelor administrative din activitatea instanţelor. Am observat şi preocuparea judecătorilor care, în mod individual s-au perfecţionat în pregătirea lor profesională, am văzut că există preocupări pentru participarea la seminarii interne şi internaţionale şi pentru elaborarea de articole de specialitate, un demers lăudabil, care ar putea fi extins la nivelul tuturor instanţelor de judecată”, a afirmat Mona Lisa Neagoe, din partea CSM.
La nivelul Tribunalului Caraş-Severin, pe parcursul anului 2014, au fost soluţionate un număr de aproape 12.200 de dosare, ceea ce înseamnă că volumul a scăzut semnificativ, faţă de anul anterior, cu 31,15%.
„Pe Secţia I Civilă s-au soluţionat 3.218 cauze, pe Secţia a II-a Civilă – 4.030 de cauze, iar pe Secţia Penală – 501 cauze. Încărcătura cea mai mare afost pe secţia a II-a Civilă, cu 938 dosare pe judecător, urmată de Secţia I Civilă, cu 566 de dosare pe judecător, în timp ce pe Secţia Penală au fost 128 de dosare pe judecător.  Indicele general de operativitate a fost de 87,74%. Operativitatea cea mai ridicată a fost în materie penală, de 98,43%, dar şi în materia de familie şi minori – 96,03%. Urmează litigiile de muncă, ce au avut o operativitate de 86,59%, iar în materie comercială, 82,13 procente, cel mai mic procent fiind în contencios-administrativ, de 79,23”, a subliniat judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.   
Majoritatea cauzelor supuse judecăţii, respectiv, circa 90%, s-a soluţionat în cel mult un an de la data înregistrării dosarului.Adunarea generale a Tribunalului Caraş-Severin, convocată cu ocazia prezentării Raportului de bilanţ aferent anului 2014, a avut loc vineri, la Reşiţa, eveniment la care au participat, pentru prima dată, doi reprezentanţi ai tribunalelor în Consiliul Superior al Magistraturii, Mona Lisa Neagoe şi Norel Popescu. Au mai participat, în calitate de invitaţi la bilanţul Tribunalului Caraş-Severin, conducerile Curţii de Apel Timişoara, Parchetului Curţii de Apel Timişoara, Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin, Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, dar şi a Tribunalului Arad.

Comentarii

comentarii