Acasă Actualitate Consulul Florin Vasiloni, alături de preşedintele Ungariei și inventatoarea ARN Mesager, în...

Consulul Florin Vasiloni, alături de preşedintele Ungariei și inventatoarea ARN Mesager, în vizită la Universitatea din Szeged

DISTRIBUIȚI

La data de 16 aprilie 2024, Florin Vasiloni, consulul general al României la Seghedin (Szeged), a participat la manifestările organizate de către Universitatea din Szeged, în cinstea prof. dr. Kariko Katalin.

Ea este laureata Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2023, pentru descoperirea  tehnologiei ARN Mesager și a cărei contribuție a fost decisivă pentru crearea rapidă a vaccinului Pfizer/Biontech împotriva virusului COVID-19.

La manifestările dedicate prof. Kariko,  pe lângă oficialităţi centrale şi locale, a participat şi preşedintele Ungariei, Laszlo Sulyok.

Şedinţa festivă a fost deschisă de rectorul universităţii, Rovo Laszlo, care a evidenţiat că Universitatea din Szeged a dat lumii doi laureaţi cu premiul Nobel, primul fiind Szent-Gyorgyi Albert. Lui i se datorează studii aprofundate privind rolul vitaminei „C”, iar a doilea este Kariko Katalin, pe care rectorul a numit-o drept „salvatoarea lumii”. Botka Laszlo, primarul oraşului, a subliniat faptul că cetăţenii oraşului Szeged sunt mândri de Kariko Katalin, care niciodată nu uită să amintească că ea şi-a făcut studiile universitare la Szeged.

Kariko Katalin a împărtășit audienței în special istoria vieţii, dar şi experiențele sale la Stockholm, unde a primit Premiul Nobel. La sfârşitul discursului Kariko Katalin a anunțat că va dona medalia și cei 500 de mii de dolari, primite odată cu Premiul Nobel, Universității din Szeged, sumă ce va constitui un fond din care se vor premia cei mai buni studenţi şi profesori.

Cancelarul Universității, Judit Flender, a subliniat că prof. Katalin Kariko se apropie de generozitatea lui Istvan Szechenyi, care și-a donat venitul anual Academiei Maghiare de Științe. Prin donația sa, Katalin Kariko și-a scris numele pentru totdeauna în istoria universității.

 

Comentarii

comentarii