Acasă Actualitate Crăciunul 2020 în Caraș Severin

Crăciunul 2020 în Caraș Severin

429
DISTRIBUIȚI

Praznicul Nașterii Domnului 2020 a adus bucurie și credincioșilor ce au venit la Catedrala Episcopală din Caransebeș, dar și în celelalte localități din Carațș Severin.

Dreptslăvitorii creștini veniți din Caransebeș, dar și din împrejurimi s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian alături de un sobor de preoți și diaconi.

Corul Catedralei Episcopale a înfrumusețat sfânta slujbă prin răspunsurile liturgice, dar și prin colindele corale, astfel încât Nașterea Domnului Iisus Hristos să fie sărbătorită prin rugăciune, binecuvântare și colind.

La timpul potrivit, mulți credincioși au încununat Postul Crăciunului prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului. Copiii prezenți au primit din partea ierarhului daruri.

La final Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioși să se concentreze mai mult la partea spirituală a unui praznic. „Trebuie întotdeauna să ne gândim la partea spirituală a acestui praznic al Crăciunului, așa cum trebuie să ne gândim la orice praznic creștinesc. Trebuie să fim atenți la tot ceea ce înseamnă viață liturgică și participare activă la sfânta biserică și împărtășirea cu Sfintele Taine”.

De asemenea, Preasfințitul Lucian a afirmat că cei ce au venit la sfânta biserică s-au asemănat cu păstorii și magii, care au mers să se închine Pruncului Sfânt în peștera din Betleem. „Ne-am bucurat astăzi alături de credincioșii noștri de la Catedrală sărbătorind așa cum se cuvine măritul praznic al Nașterii Domnului. Am fost împreună astăzi cu bunii noștri credincioși și ne-am închinat în «noul Betleem» Pruncului Divin, asemănându-ne atât cât am putut să o facem cu păstorii și magii, care s-au închinat și au adus Mântuitorului daruri”.

„La această mare sărbătoare trebuie să-i aducem și noi Domnului Hristos inima noastră curată, înfrântă și smerită și să cântăm din toată inima primul colind «Slavă întru cei de sus, lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună voire»”, a mai afirmat ierarhul.

Toți cei prezenți au respectat regulile impuse în această perioadă, iar cei care nu au reușit să vină la sfânta biserică au putut urmări sfânta slujbă live pe pagina de Facebook a Catedralei Episcopale din Caransebeș.

Praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos a fost un prilej de mare bucurie pentru credincioșii din orașul Moldova Nouă. Crăciunul – ziua Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos ziua pe care cu aproape 2000 de ani în » urmă corul îngerilor a salutat-o cu cântarea cerească: „Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni binevoire ” a trezit în sufletele credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, conștiința vie a darului pe care îl revarsă Dumnezeu peste dreptmăritorii creștini cu ocazia slăvitului Praznic. „În peşteră Te-ai sălăşluit, Hristoase Dumnezeule, ieslea Te-a primit, păstorii şi magii Ţi s-au închinat” (Stihiră la stihoavnă). Văzând neamul omenesc pierind din pricina păcatelor, Fiul lui Dumnezeu Se pogoară pe pământ. „Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, Unul-Născut…ca pe cei de sub Lege să-i răscumpere” (Gal. 4, 4-5).

La momentul potrivit părintele a dat citire pastoralei Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului prin care s-a evidențiat cele două feluri de oameni care se bucură și cei care nu se bucură de venirea Domnului Hristos în lume.

În cadrul Sfintei Liturghii credincioșii au fost colindați de Corul Asociației de Pensionari din Moldova Nouă și tinerii de la Centrul de Tineret „Sfânta Varvara”.În încheiere părintele Ion Nedelcu a oferit daruri pentru toți copiii și bătrânii prezenți la slujbă.

 

Comentarii

comentarii