Acasă Actualitate Criza de la Aquacaraș s-a încheiat

Criza de la Aquacaraș s-a încheiat

DISTRIBUIȚI

IMG 02102015 103516Cu toate că unicul operator de apă-canal al județului Caraș-Severin, Aquacaraș, a trecut printr-o criză care i-ar fi amenințat existența financiară și capacitatea de a finaliza și accesa proiecte europene de alimentare cu apă și canalizare, situația pare că s-a deblocat. Societatea are de plătit un cost suplimentar de 1,3 milioane de euro, rezultat din operațiuni de consultanță, în urma derulării unui proiect european, bani pentru care, deși suma este încă în litigiu, ANAF a blocat conturile societății. Problema era că Aquacaraș nu dispune de bunuri mobile acoperitoare pentru această sumă, drept pentru care, în urma unor numeroase demersuri ale conducerii societății, Consiliul Județean a votat în această săptămână în favoarea garantării pentru Aquacaraș, cu o fostă cazarmă de la Caransebeș, astfel încât societatea să poată plăti eșalonat suma imputată de ANAF pentru proiectul ISPA derulat la Reșița. Decizia aleșilor a fost luată cu unanimitate de voturi, dar vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova, a precizat că sprijinul a venit extrem de dificil din partea primarilor. Primăria Reșița, însă, a contribuit cu un teren la această garanție, salvând, practic, împreună cu CJ, situația ingrată în care se afla societatea. Pentru că în urma unui colaps al Aquacaraș, nu numai că se pierdeau finanțări europene de aproape 130 de milioane de euro dar județul ar fi avut o mare problemă cu apa și canalizarea.
”Dincolo de această situație complicată pentru noi, situația financiară a societății e una normală, a declarat vineri, într-o conferință de presă, Anatoli Liber, directorul general al SC Aquacaraș SA. Adică facem plăți, încasăm, efectuăm serviciile și investițiile normale. Însă, 1,3 milioane de euro nu aveam de unde plăti deodată. De aceea, am avut acele intervenții repetate, pentru implicarea unitățile administrativ-teritoriale grupate în Aquabanat. Pentru că având blocate conturile, am început să avem probleme cu băncile ăentru împrumuturile destinate cofinanțării proiectului european aflat în derulare. De aceea, eu cred că operatorul de apă-canal ar trebui capitalizat, pentru a putea fi în măsură să acceseze proiecte și să susțină cofinanțările. ”
Directorul general adjunct al Aquacaraș, Dan Petrescu a acuzat și slaba calitate a executanților lucrărilor pe proiectul european. El susține că majoritatea licitațiilor se câștigă prin instanță și executanții nu au nici mijloace și nici forță de muncă să ducă la bun sfârșit lucrările. Petrescu a oferit și un exemplu al unei firme executante care în 20 de luni a venit să deconteze o singură factură. Nici măcar pentru încasarea banilor nu există interes, spune Dan Petrescu. De altfel, Aquacaraș a și reziliat două contracte de lucrări, aferente Aninei, Reșiței și Bocșei. În acest moment Aquacaraș are 725 de angajați dar urmează să aplice un plan de restructurare. Iar în ce privește mult discutatele majorări de tarife, Anatoli Liber spune că acestea sunt obligatorii, asumate prin contract, pentru a putea susține investițiile masive la rețelele noi de apă și canal, precum și la stațiile de tratare și de epurare a apei.

Comentarii

comentarii