Acasă Actualitate Cu doctor Fragkos, despre frumusețe

Cu doctor Fragkos, despre frumusețe

DISTRIBUIȚI

418224l 640x0 w e3b8f375Femei sau bărbaţi, cu toţii dorim să rămânem veşnic tineri, să arătăm bine şi, de ce să nu recunoaştem, ne place ca atunci când ne privim în oglindă să vedem un chip frumos, fermecător, să fim beauty.
Multe dintre femei, dar mai nou şi dintre bărbaţi, imediat ce văd un rid mai pronunţat pe faţă se gândesc la bătrâneţea pe care vor să o ţină departe de ei. Primul gând li se îndreaptă spre retuşul estetic, spre operaţia estetică.
Desigur, sunt şi „defecte” naturale, cu care unii se nasc sau mutilări în urma unor variate accidente, care impun intervenţia medicului estetician.
Athanasios Fragkos este unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi plastici din Grecia, dar şi din România. Este doctorul „fetelor frumoase”, care are o clinică şi în Timişoara, oraş în care se simte ca acasă, dezvoltând un adevărat ataşament faţă de spiritul şi oamenii locului.
Dr. Athanasios Fragkos ne-a destăinuit câte ceva din secretele celor mai solicitate intervenţii, despre ce îşi doresc adolescentele sau despre riscurile la care se supun.

„Care sunt principalele motive pentru care lumea apelează la operaţiile estetice?

Este o întrebare des întâlnită, care mă face să zâmbesc… Oglinzile! Dacă nu ar fi existat oglinzile, probabil că nu am fi existat nici NOI. Statutul şi cultura fiecăruia în combinaţie cu viaţa socială de astăzi pot cauza suferinţe şi complexe psiho-somatice la o persoană cu defect congenital corporal sau facial sau semne vizibile de îmbătrânire fizionomică”, spune medicul.
Dr. Athanasios Fragkos este adeptul prevenţiei, care are un rol mai important decât rezolvarea.
„În principiu, pentru o intervenţie estetică este bine să aşteptăm să se încheie procesul de creştere fiziologică. Cred că un rol foarte important îl are şi conştientizarea schimbării dorite care presupune şi o oarecare „maturitate” a personalităţii. Un rol important îl are aici şi familia. Dar există întotdeauna cazuri şi intervenţii care în specialitatea noastră chiar este indicat să intervenim mai devreme, tocmai pentru a preveni complexe psiho-somatice, ajungând la probleme mult mai grave mai târziu”, detaliază dr. Fragkos.

Sper exemplu, spune specialistul, în chirurgia estetică a urechilor (otoplastie) este important ca o astfel de intervenţie să fie realizată înainte ca pacientul să înceapă şcoala, la vârsta de 6-7 ani, tocmai pentru evitarea complexelor menţionate.

„Din acest motiv, vârsta limită la care se poate apela la o intervenţie de specialitate este determinată, de la caz la caz, după o consultaţie amănunţită la un cabinet de specialitate”, subliniază dr. Fragkos.

Chirurgul spune că adolescentele de astăzi apelează la medicul estetician pentru că vor sâni mai mari, anumite forme ale buzelor sau pentru ascunderea cearcănelor.

„De obicei, intervenţiile solicitate la vârsta adolescenţei sunt augumentarea mamară, a buzelor, a pomeţilor şi a cearcănelor. În orice caz, medicul este cel care trebuie să decidă, de la caz la caz, dacă şi când trebuie intervenit. Pot spune că în ultimii ani chiar a crescut numărul „pacienţilor” la vârsta adolescenţei. Acest lucru poate fi interpretat ca un semn al vremurilor noastre. Noi, medicii, avem responsabilitatea să filtrăm fiecare caz, să creăm o mentalitate corectă asupra specializării noastre la pacienţii aflaţi la vârsta adolescenţei, neconfundând niciodată medicina cu moda”, explică chirurgul.

Fragkos precizează că medicul nu trebuie să cadă în capcana unei „mode” cerute de paciente, ci să primeze nevoia impusă de realitate.

„Mă simt nevoit să precizez că „cerinţa” de multe ori trimite la ce se poartă, lucru periculos, care trebuie evitat de noi, medicii. Este greşit să confundăm medicina cu moda. Medicina în general, cu atât mai mult când este vorba de estetică, impune seriozitate, profesionalism şi personalizarea cazului. Prin urmare, este normal ca nevoile de fiecare dată să fie diferite. Cât pentru evoluţie, medicina este una, medicii sunt mulţi!”, mărturiseşte dr. Athanasios Fragkos.

Desigur, în această frumoasă specializare a medicinei se pot cataloga intervenţiile estetice în categorii mici, mijlocii şi mari, raportat la dificultatea lor, durata lor şi la timpul necesar de recuperare post-operator.

„Personal, cred că nu există intervenţii mici sau mari, toate intervenţiile trebuie privite cu maximă seriozitate şi profesionalism şi trebuie efectuate numai în cabinete/clinici/spitale de specialitate. Cuvântul „riscant” trebuie analizat din mai multe puncte de vedere. Riscant pentru cine? Pentru medic sau pentru pacient? Principiul meu este că tot ceea ce spui înainte sunt ştiinţa şi cunoştinţa, iar tot ceea ce spui după, sunt explicaţii. Aşadar, „riscul” poate fi aproape eliminat pentru ambele părţi, după o consultaţie detaliată, în care medicul este nevoit să fie totodată şi un bun psiholog’, explică medicul.

Cele mai multe probleme apar, în principiu, din cauza unei comunicări deficitare între medic şi pacient. Medicul trebuie să îşi cunoască limitele, să nu fie orgolios, să ştie să asculte pacientul şi nevoile lui ca să poată avea putere de decizie. Iar pacientul trebuie să se adreseze medicilor de specialitate, atestaţi profesional şi să înţeleagă că una este medicina şi altceva este moda.

„Cel mai dificil lucru este comunicarea. Confruntarea zilnică cu star-sistemul fiecărei ţări, cu moda, mass-media, inclusiv cu mulţi medici, „colegi” care au vândut medicina şi principiile ei foarte ieftin. Sunt bucuros dacă la sfârşitul fiecărei zile reuşesc să creez o mentalitate sănătoasă în privinţa specializării noastre. Gusturile nu se discuta, dar se pot educa”, afirmă chirurgul.

Dr. Athanasios Fragkos este născut în Grecia, dar a ales să practice nobila sa profesie în România, pentru că, aşa cum spune el însuşi, „Ubi bene ibi patria!”.

„Această frază cosmopolită vrea să spună că omul poate să trăiască în orice loc al lumii şi să iubească la fel şi noul loc. Aparţine poetului latin Marcus Pacuvius, dar se referă la Cicero. Fraza iniţială, cum a formulat-o Cicero, este „Patria est ubicumque est bene”, adică patria pentru fiecare om este locul acela în care petrece bine. Eu iubesc România şi petrec bine şi aici. M-am născut în Grecia, am studiat în România şi mă simt cetăţean al Lumii”, încheie dr. Athanasios Fragkos.

Comentarii

comentarii