Acasă Actualitate Cum a apărut AgroFisc, în agricultura Banatului?

Cum a apărut AgroFisc, în agricultura Banatului?

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Alexander Degianski, unul dintre managerii AgroFisc.

Prima ediție a AgroFisc a avut loc, recent la Timișoara, la care au participat toate entitățile agricole din regiunea de vest a României -județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara. Obiectivul AgroFisc este să crească nivelul de conștientizare și combatere a evaziunii fiscale nu numai în zona agricolă din Banat, ci și la nivelul întregii țări. Pe viitor, evenimentul va fi organizat și în celelalte județe agricole importante din țară.

Domnule Degianscki, cum va venit ideea să organizați acest eveniment?

AgroFisc e un eveniment creat de mine și de Dorin Rață, inspector în cadrul Direcției Naționale Antifraudă, luând exemplu FiscoMed, un eveniment asemănător, ce a avut loc în domeniul sănătății. AgroFisc vine în sprijinul fermierilor. Ei trebuie informați foarte bine, în ceea ce privește fiscalitatea. Mulți dintre ei se află într-o mare dilemă, care durează la nesfârșit. Nici nu cunosc instituțiile care îi pot controla, nici ce drepturi și ce obligații au față de acestea. Cel mai important aspect este faptul că am reușit să aducem la aceeași masă pentru a comunica pe fermieri și pe reprezentanții instituțiilor cu drepturi de control.

Despre ce instituții este vorba?

De exemplu, ANAF a discutat spețe clare de PFA-uri, TVA-uri, rambursări de TVA, dar și multe alte chestiuni de natură fiscală, despre fenomenul de evaziune care are loc în fiecare forma de organizare, dar au fost prezentate și măsurile de prevenire și combatere a evaziunii. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș au vorbit despre pericolul muncii la negru atât pentru ”angajați”, cât și pentru angajatori. Registrul Auto Român a fost invitat pentru ca să le explice celor prezenți despre modalitatea de înmatriculare a mașinilor agricole, fiindcă multe tractoare și utilaje nu sunt înmatriculate. RAR Timișoara a prezentat toate documentele necesare înscrierii utilajelor și le-a vorbit fermierilor și de modul de circulație pe drumurile publice. Clubul Experților Contabili a discutat tot pe teme de fiscalitate. Am avut și specialiști care au vorbit despre acei fermieri care se simt nedreptățiți de către organele de control și i-au îndemnat ce trebuie să facă.

De ce agricultura din Banat avea nevoie de AgroFisc?

Fiindcă de obicei ne dăm cu presupusul. Eu am avut zeci de inspecții de la instituțiile cu drept de control și noroc că am avut la cine să apelez ca să îmi dea consultanță, să știu ce am de făcut. Eu în ultimii cinci ani am administrat suprafețe mari de teren, dar ce cunoaște să facă cineva cu câteva zeci de ha. De obicei omul este rătăcit și nu știe unde să meargă și la cine să apeleze să ceară o informație sau ajutor. Din acest motiv am vrut să organizăm AgroFisc. Specialiștii au prezentat inclusiv formelor juridice de funcționare a unităților agricole, precum și impozitarea pe fiecare forma de organizare, conform Noului Cod Fiscal. De asemenea, a fost prezentată modalitatea de asigurare și management al riscurilor din agricultură.

Vor urma și alte ediții AgroFisc?

Sigur că da. Aceasta de la Timișoara a avut o componentă regional-județeană, iar cu următoarele vrem să atingem sfera națională. Ediția a doua o vom organiza în partea centrală a României, la București, Călărași sau la Fundulea, undeva să fie accesibilă pentru cât mai mulți fermieri.

Unde este cel mai sensibil domeniul agriculturii?

Acest domeniu este sensibil în trei direcții: 1. Fiscalitatea. 2. Partea ce ține de inspecția muncii. 3. În ceea ce privește circulația utilajelor agricole pe domeniile publice și înmatriculările acestora. Toate sunt bule de săpun care în majoritatea fermelor pot exploda oricând.

Ce ar trebui făcut pentru a fi evitată explozia?

În primul rând, trebuie să existe comunicare și deschidere atât din partea agricultorilor, cât și a instituțiilor de control. Să fie o reciprocitate pentru a putea fi rezolvate problemele amiabil, prin informare eficientă, să nu se ajungă în situația când va trebui să se apeleze la instanțe.

 

Comentarii

comentarii