Acasă Cultura Cum crede primarul Nicolae Robu că Timişoara va fi desemnată Capitală Culturală...

Cum crede primarul Nicolae Robu că Timişoara va fi desemnată Capitală Culturală Europeană, în 2016?

DISTRIBUIȚI

TM-2021Cu prilejul bilanţului de final de an 2015 al campaniei Timişoara Capitală Culturală Europeană, primarul Nicolae Robu a atras atenţia că pentru câştigarea acestui titlul extrem de important este nevoie de unitatea tuturor, aşa cum se întâmplă în Cluj, dar nu şi în Timişoara.
Iată ce a declarat edilul Robu:
„Să facem comparaţie cu ce se întâmplă în Timişoara şi cu ce se întâmplă în Cluj, fiindcă mereu ne comparăm. Acestea sunt oraşe cu peste 300.000 de locuitori, la ora actuală. Clujul are 325.000 locuitori, iar noi 320.000 locuitori. Suntem două oraşe comparabile în multe privinţe. În Cluj, în permanenţă, indiferent cine a fost la guvernare, partidele politice au luptat pentru obiective comune, în interesul oraşului – ba pentru aeroport, ba pentru centura oraşului, ba pentru stadion, ba pentru sala polivalentă. Se întâmplă ceva în comun în Timişoara de 26 ani? Nu vorbesc de trei ani şi jumătate de când sunt eu primar, nu vorbesc de critici la adresa primarului că sunt foarte bine venite, nu contează, dar e o adevărată campanie de a defăima oraşul, de a fi prezentat ca un oraş al lucrurilor anormale. Cele mai reuşite proiecte sunt prezentate ca nişte eşecuri majore, ba sub un aspect, ba sub alt aspect. Eu sunt aspru cu cei care procedează aşa. Dacă toată lumea tace faţă de nişte neruşinaţi care nu ţin la oraşul nostru sub nicio formă, îşi fac de cap, nimeni nu îi trage de mânecă şi nimeni nu îi arată cu degetul, atunci ei prind curaj. Trebuie să avem o atitudine civică faţă de aceste persoane care chiar fac rău urbei. Acum avem o şansă că finala pentru desemnarea oraşului va avea loc după alegerile politice din 2016. Prin urmare, măcar de acum să fim cu toţii uniţi pentru a da tot ce poate da Timişoara pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Amintim că în toamna anului 2016 (septembrie – octombrie) cele patru oraşe rămase în competiţie – Bucureşti, Cluj, Baia Mare şi Timişoara (cu nota 9,5) – vor participa la ultima confruntare. Atunci, trebuie să rămână un singur oraş. Unele surse spun că Timişoara este favorită, datorită colosalului patrimoniu cultural existent aici, dar, aşa cum spune primarul Robu, avem nevoie de unitate. Să dea Domnul să fie aşa. În prima confruntare, 14 orașe au depus dosarele de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara. România și Grecia sunt ţările care vor găzdui campania Capitală Europeană a Culturii, în 2021, de aceea trebuie să desemneze câte un oraş. Premiul final este de 1.500.000 euro.  

Comentarii

comentarii