Acasă Eveniment Cum ne va fi restricţionat accesul la medic?

Cum ne va fi restricţionat accesul la medic?

DISTRIBUIȚI

Haosul din sistemul de sănătate pare a se accentua pe zi ce trece, iar disperarea medicilor din Timiş este acută. Doctorii nu mai ştiu ce să facă, iar noile ordine şi măsuri – introducerea cardului de sănătate din 2011, a co-plăţii şi a noului contract cadru – pare a agrava situaţia, iar cel mai mult vor avea de suferit pacienţii.

“Primii care vor pierde, dacă se va aplica noul contract în forma publicată, vor fi pacienţii, fiindcă le este mult redusă accesibilitatea la medic, prin programarea binecunoscută deja, prin limitarea numărului de consultaţii la cabinet (20/zi), prin limitarea prezentărilor pacientului pentru o anumită boală la consultaţii, introducerea cardului de sănătate, introducera co-plăţii”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, marţi, 8 februarie.

Ai bani, ai acces la medic

Deşi din 2009 se vorbeşte de introducerea coplăţii, nici în ziua de azi încă nu a fost instituită şi, se pare că din 2011 vom fi obligaţi să plătim de două ori medicul, deşi suntem asiguraţi, prin introducerea  aşa-numitelor tichete de sănătate. Astfel, omul va trebui să dea 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Tichetul de sănătate va ajunge la 600 de lei pe an. Problema este că numărul de consultaţii este limitat la numai 20 pe zi, iar medicul de familie degeaba va accepta mai mult de 20 de persoane, fiindcă CNAS nu îi va deconta cheltuiala. “Deşi am înţeles nevoia de ordine şi logică a programării, ne-am necăjit iniţial că a apărut un ordin care intervenea în organizarea internă a unui cabinet privat. Am înţeles apoi că scopul nu era nicicum acela de a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor, ci acela de a restricţiona accesul acestora la medic”, a spus dr. Rodica Tănăsescu, şefa medicilor de familie din România.

E incredibil

“Pare incredibil ce se întâmplă. Acest atac fără precedent la adresa medicinei de familie îl consider un atentat la sănătatea populaţiei. Suntem singura specialitate care facem atât medicină preventivă, cât şi curativă, iar pentru noi pacientul este mai mult decât un caz de rezolvat, el este un OM cu probleme ce pot fi de sănătate –fizice sau pshice –pot fi sociale sau familiale, cu care el, pacientul, vine la medicul său de familie şi pe care trebuie, împreună, să le rezolvăm. Relaţia medic-pacient este cu totul şi cu totul alta şi nu se regăseşte în nicio altă specialitate.
Pentru medici, noul contract înseamnă faliment, dacă îl semnează, dar spre deosebire de pacient, medicul mai are nişte opţiuni: poate, cu competenţele pe care le are, să lucreze în privat sau să plece să lucreze pentru alte naţii: francezi, nemţi, englezi, unde sunt cotaţi la adevărata lor valoare. Pacienţii ar trebui să vină alături de noi, prin organizaţiile care-i reprezintă, dacă acestea există şi în Timiş”, îndeamnă dr. Elisabeta Spătaru.

 

Comentarii

comentarii