Acasă Actualitate Cum poate fi rezolvată criza medicamentelor oncologice?

Cum poate fi rezolvată criza medicamentelor oncologice?

DISTRIBUIȚI

În acest moment, există un număr variabil de medicamente oncologice la care sunt discontinuităţi în aprovizionare. Acesta este cuprins între 18 şi 24. Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului României o notă privind criza medicamentelor oncologice. Documentul conține informații referitoare la mecanismul de finanțare a tratamentului oncologic în rețeaua spitalelor publice din România, cauzele apariției unor disfuncții și propuneri de soluționare a acestora.

Începând din acest an – 2013 – din cauza specificului curativ, Programul naţional de oncologie va fi finanţat numai de către CNAS, sumele prevăzute în bugetul de asigurări sociale de sănătate sunt de 1.031.000 mii lei.

Compania Naţionala UNIFARM SA, unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, are ca obiectiv de activitate achiziţia de medicamente de la producători şi distribuitori şi vânzarea acestora către spitale cu un profit minim. Profitul asigură numai funcţionalitatea instituţiei. Deoarece unele dintre medicamentele oncologice nu au autorizaţie de punere pe piaţă, acestea sunt achiziţionate de către Compania Naţională UNIFARM SA pe baza de autorizaţie de nevoi speciale emisă de Ministerul Sănătăţii şi, începând din acest an, de către Agenţia Naţională a Medicamentului.

„Criza” medicamentelor oncologice o reprezintă discontinuitatea-lipsa de ritmicitate în asigurarea unor medicamente oncologice necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer. Dintre cauzele care generează discontinuitate în aprovizionarea unităţilor sanitare publice cu medicamente oncologice amintim:

1. Lipsa de interesa producătorilor și distribuitorilor de medicamente oncologice de a comercializa în România medicamentele.
2. Prețul foartemare al unor medicamente – uneori chiar de peste 1500 euro / doza – ex.Rituximabum – , prețcare este decontat integral de CNAS. Acest fapt face ca medicamentul sa fie distribuit cu aprobarea comisiei de specialitate a CNAS;
3. Scoaterea din producție sau blocarea la producătora unor medicamente oncologice ca urmare a creșterii exigentelor în impunerea regulilor  de bună practică de fabricație sau din interese economice;
4. Resursele limitate ale Companiei Naționale UNIFARM SA care sunt folosite în achiziționarea medicamentelor oncologice.
5. Dezorganizarea activității în domeniul programelor naționale de sănătate.
6. Lipsa de implicare a unor manageri de spital în găsirea celor mai eficiente soluții de asigurare a medicamentelor necesare tratamentelor oncologice.
7. Lipsa sau neuniformitatea aplicării protocoalelor terapeutice.
8. Rigiditate în aplicarea regulilor de decontare a tratamentelor oncologice de către CNAS.

Situaţia actuală în asigurarea cu medicamente oncologice

Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii a indentificat un număr variabil de medicamente oncologice la care sunt discontinuităţi în aprovizionare. Acesta este cuprins intre 18 şi 24. În prezent, există în stoc un număr 13 medicamente din această listă (Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum, Alkeran 2mg, Purinethol, Vinblastin); 3 dintre medicamentele oncologice aflate pe listă vor intra în depozitele UNIFARM până la sfârşitul lunii ianuarie (Endoxan, Leucheran şi Oncaspar); 4 medicamente nu se pot achiziţiona ca urmare a preţului foarte mare sau a faptului că s-a sistat sau s-a blocat producţia lor; pentru celelalte medicamente oncologice se poartă negocieri.       

Propuneri de rezolvare a crizei

1. Reevaluarea și aplicarea protocoalelor terapeutice;
2. Majorarea fondurilor de care dispune Compania Naţională UNIFARM SA pentru achiziția de medicamente oncologice cu o sumă echivalentă cu până la 1 milion de euro.

Comentarii

comentarii