Acasă Actualitate Cum pot timişorenii evita toxiinfecţiile alimentare, în perioada de vară?

Cum pot timişorenii evita toxiinfecţiile alimentare, în perioada de vară?

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă românii, în perioada de vară, când temperaturile ajung până la 37 de grade, o reprezintă toxiinfecţiile alimentare, în urma consumului de produse infectate cu salmonella (îndeosebi lactate şi produse din carne) expirate sau stricate. Toxiinfecţie înseamnă o infecţie acută, provocată de consumarea unor alimente contaminate cu microorganisme şi cu toxinele lor şi manifestată prin dureri gastrointestinale, febră, slăbire etc. Protecţia consumatorilor a informat că, aşa cum arată prevederile legale în vigoare, operatorii economici sunt obligaţi să comercializeze numai produse în cadrul datei durabilităţii minimale, respectiv a datei limită de consum stabilite de producători. “Acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi lapte şi produse din lapte asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, rezultă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman. Acordaţi atenţie deosebită condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu. Verificaţi dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător. Refuzaţi să achizitionaţi produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate. Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta produsului, pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea în data durabilităţii minimale. Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. Când doriţi să cumparaţi lapte şi produse din lapte, solicitaţi informaţii suplimentare vânzătorilor cu privire la natura produselor pe care doriţi să le cumpăraţi, întrucât există cazuri în care comercianţii expun la vânzare, în acelaşi spaţiu, înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate. În condiţiile în care modul de prezentare (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) şi chiar de etichetare sunt asemănătoare, diferenţierea este îngreunată, motiv pentru care este absolut necesar să solicitaţi informaţii suplimentare din partea personalului cu atribuţii de vânzare din cadrul magazinelor. Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale-data limită de consum modificată sau depăşită. Refuzaţi produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi”, este mesajul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Comentarii

comentarii